SIROMAŠTVO NE SMIJE BITI RAZLOGOM IZDVAJANJA DJETETA IZ OBITELJI

14.10.2016. Slika: SIROMAŠTVO NE SMIJE BITI RAZLOGOM IZDVAJANJA DJETETA IZ OBITELJI

VII. konferencije socijalnih radnika održana je u Opatiji od 12. do 14. listopada 2016. godine. Za ovogodišnju središnju temu pod nazivom »Sigurna obitelj-stabilno društvo« socijalni radnici su izabrali obitelj kao značajno područje socijalnog rada. Kompleksnost života, stalne promjene i društvena previranja ostavljaju tragove na obiteljske odnose, dinamiku i funkcioniranje, a sigurna obitelj temelj je stabilnog društva.

Drugi dan Konferencije, Teodor Sabolić, mag. polit. soc., vježbenik Kuće Trešnjevka i doktorand Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je 2 izlaganja u sekciji Djeca u skrbi. Kroz prvo izlaganje pod nazivom Kapaciteti i preporuke za daljnji razvoj udruga u području udomiteljstva prikazani su rezultati anketnog istraživanja koje je gospodin Sabolić proveo u koaturstvu sa Sandom Popović, mag. rehab. educ. iz Centra za odgoj i obrazovanje »Slava Raškaj« Zagreb te Katarinom Gorše, mag. act. soc., doktorandicom Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno kroz listopad i studeni 2015. godine putem online aplikacije LimeSurvey, a obuhvatilo je 14 udruga u području udomiteljstva. Istaknuto je kako je potrebno raditi na unapređenju kapaciteta udruga u području udomiteljstva jačanjem ljudskih resursa (zapošljavanje, educiranje), povećanjem financijskih i materijalnih resursa; raditi na poboljšanju suradnje između udruga i drugih relevantnih dionika; informiranju društva o udomiteljstvu te organizacijama civilnog društva, stvaranju pozitivne slike o udomiteljstvu i organizacijama civilnog društva.

U drugom izlaganju pod nazivom Djeca iz siromašnih obitelji u odgojnim domovima, prikazani su rezultati kvalitativnog istraživanja s djecom i mladima iz domova za odgoj koje proveo zajedno s doc. dr. sc. Lucijom Vejmelka, a istraživanje je financirano od strane Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 2015. godine provedene su dvije fokusne grupe s djecom od 11 do 16 godina iz dva doma za odgoj djece i mladeži (ukupno 15 sudionika oba spola). Istraživanje je pokazalo da djeca i mladi koji žive u siromaštvu često imaju ograničene resurse i mogućnosti za kvalitetan psihosocijalni razvoj, dok su s druge strane izloženi brojnim socijalnim problemima i rizicima. Posebno je istaknuto kako siromaštvo ne smije biti razlogom izdvajanja djeteta iz obitelji te da je važno štititi pravo djeteta da živi sa svojim roditeljima (Konvecija o pravima djece, čl. 8.), ukoliko je to u njegovu najboljem interesu. Kada se govori o djeci u skrbi, njihovo mišljenje i njihova perspektiva moraju se uvažavati pri razvoju kvalitetno osmišljenih mjera socijalne politike koje se tiču njih samih. Djeca obuhvaćena istraživanjem navode kako živjeti u siromaštvu podrazumijeva odricanje i pad životnog standarda, da primjećuju društvene nejednakosti, a posebno je upadljivo da sudjeluju u društveno nepoželjnim ponašanjima upravo zbog nedostatka novaca te kako do nasilnih ponašanja među djecom i mladima, svađa i nasilnih ponašanja djece s roditeljima dolazi upravo zbog nedostatka financijskih sredstava. Ovakvi rezultati upućuju na potrebu specifičnog pristupa stručnjaka u radu s djecom i mladima koji žive u siromaštvu, kao i njihovim obiteljima.