SASTANAK KARDINALA BOZANIĆA SA ŽUPNICIMA I ŽUPNIM UPRAVITELJIMA U POTRESU STRADALIH ŽUPA

26.5.2020. Slika: SASTANAK KARDINALA BOZANIĆA SA ŽUPNICIMA I ŽUPNIM UPRAVITELJIMA U POTRESU STRADALIH ŽUPA

Pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u ponedjeljak 25. svibnja 2020. godine, održan je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu susret sa župnicima i župnim upraviteljima župa u kojima su u nedavnom potresu stradali obiteljski domovi i sakralni objekti.Okupljene je na početku pozdravio kardinal Bozanić, a potom su svoje pozdrave uputili i pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.


Nakon pozdravnih riječi, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar upoznala je okupljene s aktivnostima zagrebačkog Caritasa u župama koje su najviše stradale u potresu te o pružanju pomoći u vrijeme najjače ugroze od bolesti COVID-19. »Obišli smo župe koje su najviše stradale, razgovarali sa župnicima i voditeljima župnih caritasa te volonterima kako bismo dobili uvid u stanje na terenu i mogli brzo reagirati glede dostave pomoći«, istaknula je s. Jelena.

Ravnateljica je naglasila da je Caritas Zagrebačke nadbiskupije odmah nakon potresa pružio prvu pomoć stradalim obiteljima u vidu prehrambenih proizvoda te organizacije smještaja. U drugom koraku Caritas je pristupio prikupljanju informacija o obiteljima kojima je pomoć u obnovi obiteljskog doma najpotrebnija. »Dostavljeni su nam prijedlozi s terena, a postavljeni su i kriteriji po kojima će se postupati: obitelji s više djece, obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju, jednoroditeljske obitelji te samci«, rekla je Ravnateljica Caritasa.

Potom se osvrnula na rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme pandemije istaknuvši da je u župama preko mreže župnih caritasa od početka krize podijeljeno ukupno 31 tona prehrambenih i higijenskih proizvoda. »Ta je pomoć raspodijeljena na 1.420 obitelji o kojima skrbe naši župni caritasi. Zahvaljujem svakom našem volonteru na nesebičnom angažmanu i dobročinitelju na velikodušnom darivanju«, rekla je s. Jelena istaknuvši na kraju da je u razdoblju, od 30. ožujka do 13. svibnja, korisnicima pučke kuhinje podijeljeno 19.318 obroka.

Zatim su župnici i župni upravitelji župa stradalih u potresu iznijeli izvješća o broju oštećenih obiteljskih i sakralnih objekata te razmjerima šteta kao i trenutačnim potrebama nakon čega je uslijedio razgovor okupljenih glede pitanja i mogućnosti daljnje pomoći stradalima te sanacije objekata.

Na kraju susreta Kardinal je zahvalio okupljenima na uloženim naporima i žrtvama u ovim izazovnim vremenima koja su nas pogodila, a posebno Zagrebačku nadbiskupiju u potresu i njegovim posljedicama, ističući važnost molitvene blizine i solidarnosti s onima koji trpe.

»Živimo u izazovnim vremenima, ali ona su unatoč teškoćama koje svojom težinom plaše i prijete obeshrabrenjem, prigoda da postanemo bliži Uskrslom Gospodinu te da On po našim riječima i djelima bude još bliži onima koji na bilo koji način trpe. Molimo Duha Svetoga da izlije na nas darove svoje ljubavi kako bismo dali autentično svjedočanstvo Evanđelja«, zaključio je kardinal Bozanić.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije