RAZMJENA ZAPOSLENIKA: BREZOVICA - INGERKINGEN

22.10.2016. Slika: RAZMJENA ZAPOSLENIKA: BREZOVICA - INGERKINGEN

U okviru programa razmjene iskustava u radu s djecom i odraslima s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima, četvero zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije boravilo je od 16. do 22. listopada u stručnom posjetu Zakladi Sv. Elizabeta (»St. Elisabeth - Stiftung«) u Ingerkingenu.

»Tijekom praktičnog rada imali smo priliku sudjelovati tri dana u nastavi s učenicima u školi te dva dana s korisnicima koji su smješteni odmah pokraj u domu. Korisnici su po dobi i dijagnozama vrlo slični korisnicima Kuće bl. Alojzija Stepinca. Prostor u kojem žive, borave i uče prilagođen je njihovim potrebama tako da svaki pojedinac postiže optimalan napredak i aktivnosti izvodi prema svojim mogućnostima uz pomoć svesrdne podrške i pomoći. Pomoć i podrška osigurani su individualnim radom (ponekad više osoba radi sa pojedincem u isto vrijeme) te primjenom različitih pomagala koja su individualizirana i prilagođena do najsitnijih detalja da bi se postigla maksimalna ergonomija. Bili smo zadivljeni visokim standardom smještaja u ustanovi, opremom i pomagalima, prilagodbom njihove okoline na oštećenja, te integracijom korisnika u društvo«, izvješćuje o ovoj razmjeni zaposlenica Ružica Radičević, radni terapeut u Caritasovoj kući za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i intelektualnim teškoćama u Brezovici.



Zaposlenici zagrebačkog Caritasa - Mladen Penezić, Nikolina Kopačević, Vlatka Marušić i Ružica Radičević - bili su smješteni u gradiću Ehingenu, a u slobodno vrijeme posjetili su Biberach, Ulm i Meersburg na obali Bodenskog jezera.