RADOVI DJECE IZ CARITASOVE KUĆE U MUZEJU PRIGORJA

13.11.2019. Slika: RADOVI DJECE IZ CARITASOVE KUĆE U MUZEJU PRIGORJA

Radovi djece iz Caritasove kuće u Vugrovcu izloženi u Muzeju Prigorja u Sesvetama zajedno s radovima drugih sudionika radionica likovne terapije koje je petu godinu zaredom organizirala Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara



Izložba radova nastalih u okviru projekta Radionice likovne terapije V - »Suvremena art terapija i njezina važnost u revitalizaciji društva« otvorena je 13. studenoga u Muzeju Prigorja - Galeriji Kurija u Sesvetama u nazočnosti velikog broja korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb, Udruge »Srce« i djece iz Caritasove Kuće sv. Franje. O samom projektu radionica i radovima koji su tijekom njih nastali govorila je voditeljica radionica i kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek, a o samoj kreativnoj art terapiji HULULK-ov spec. art terapeut Krunislav Stojanovski, akademski slikar. Nakon obraćanja ravnateljice Muzeja Morene Žalja Žele, izložbu, koja je financirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, u ime gradonačelnika otvorio predsjednik Gradskog vijeća Sesvete, Stjepan Kezerić.

Zašto je ovogodišnji ciklus radionica likovne terapije HULULK-a objedinjen pod temom »Implementacija i korištenje kulturne tradicije i nematerijalne baštine u suvremenom likovnom izričaju«, Stanaćev Bajzek objašnjava: »Djelovanje naše udruge i temelji se na prezentaciji tradicije i baštine, pa smo se i u našim dosadašnjim radionicama doticali tema baštine i tradicije zagrebačkog i prigorskog kraja. No, sada smo ga odlučili proširiti i predstaviti hrvatsku zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu: tradicijske drvene igračke, licitare, suhozid i pisanice.«

Uz mentorstvo poznatih hrvatskih umjetnika, članova HULULK-a: Ane Jakić Divković, Ane Divković, Ivice Fištera, Vesne Ivanović, Marije Galić i Nade Žiljak, u izradi eksponata sudjelovali su, kao i proteklih godina, osobe s intelektualnim poteškoćama - korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb - jedinice Sesvete, i korisnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu. Ove godine po prvi puta u radionice su se uključili i korisnici Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji »Srce« iz Sv. Ivana Zeline.

»Uspješno realizirani projekti kreativnih likovnih radionica s elementima art terapije, koju Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara - HULULK - u svojim prostorima organizira i provodi već šest godina zaredom, ponukao nas je nas je da i u 2019. nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim teškoćama i djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi u sustav likovnog stvaralaštva. Oblik ovakvih edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se takove osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu, kroz poticanje suradnje i s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i organizacija«, istaknula je Stanaćev Bajzek, prilikom otvorenja izložbe.

»U dvije proljetne radionice, koje su se održavale u prostoru obližnjeg župnog dvora, aktivno je sudjelovalo petero, a znatiželjno ih je promatralo još barem desetero djece iz naše kuće. Sudionike radionica vesele razne umjetničke tehnike i druženje, a korisno im je i zato jer na njima stječu nove vještine. Lijepo je vidjeti ih kako se na kraju sa zadovoljstvom dive svojim radovima. Ove radionice bile su izvrsna prilika da naši korisnici kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme«, izjavila je Ivana Vincek Kovačić, voditeljica Kuće sv. Franje.