Radosna adventska »Gozba ljubavi« u Brezovici

19.12.2015.

Tradicionalni Adventski susret osoba s invaliditetom Caritas Zagrebačke nadbiskupije i ove godine je organizirao u suradnji sa Zakladom »Marija De Mattias« sestara Klanjateljica Krvi Kristove, a devetnaestu godinu zaredom gosti iz Slavonije svojim dolaskom su susret obogatili pjesmom i darovima.

Susret osoba s invaliditetom pod nazivom »Gozba ljubavi« održan je 19. prosinca u Kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici s početkom u 13 sati. Sve okupljene na misnom slavlju, koje je u športskoj dvorani Kuće bl. Alojzija Stepinca predvodio salezijanac don Tihomir Šutalo, pozdravila je s. Ljubica Radovac, voditeljica razvoja programa u Zakladi »Marija De Mattias«.

Don Tihomir je u prigodnoj homiliji potaknuo sudionike misnoga slavlja da do ovoga Božića, kako bi ga mogli dostojno i radosno proslaviti, ispune dva zadatka - da u skrušenoj svetoj ispovijedi očiste svoje srce od grijeha i da se trude svakodnevno radosno donositi svojim bližnjima Isusa, kao što je to učinila Blažena Djevica Marija pohodom svetoj Elizabeti.

Uz sestre Klanjateljice Krvi Kristove i goste, među kojima su bili tamburaši i jedan crkveni zbor iz Slavonije, liturgijsko pjevanje animirali su franjevački bogoslovi iz tri redovničke zajednice - Samostana Svetoga Duha na Črnomercu (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca), Samostana sv. Franje Asiškoga na Kaptolu (Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda) i Samostana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi (Hercegovačka franjevačka Provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije).

Na početku zabavnog dijela programa, sudionike Gozbe ljubavi pozdravio je voditelj Kuće za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici gospodin Zoran Kljajić istaknuvši da im je, kao domaćinima, srce puno kada je ova kuća puna. Njegovom pozdravu pridružila se i regionalna poglavarica sestara Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović.

U zabavnom programu nastupilo je više izvođača: korisnici Kuće Caritasa Sisačke biskupije za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Sv. Vinko Paulski« u Oborovu nastupili su recitacijom, igrokazom Božićne jaslice i skupnom plesnom točkom; učenici OŠ Mato Lovrak iz Dubrave, koji su također na Gozbu donijeli i puno kolača, nastupili su s pjesmom Četiri adventske svijeće; korisnici Kuće bl. Alojzija Stepinca te gosti iz Slavovonije: tamburaški sastav »Šokci sa Sržnice« iz Donjih Andrijevaca i crkveni zbor Župe sv. Andrije apostola u Donjim Andrijevcima pod dirigentskom palicom gospodina Nenada Seletkovića.

Na završetku programa u športskoj dvorani Kuće bl. Alojzija, sudionici Gozbe ljubavi dobili su prigodne pakete s prehrambenim i higijenskim proizvodima, koje je Caritas Zagrebačke nadbiskupije pripremio uz pomoć Hrvatske katoličke misije Essen u Njemačkoj i njezinog viditelja vlč. Stjepana Penića. Sudionici su također dobili i darove od Zaklade »Marija De Mattias« te OŠ Mato Lovrak.

Slavonci su glazbeni nastup nastavili u atriju Kuće bl. Alojzija, u kojemu su se sudionici Gozbe ljubavi zadržali u druženju, pjesmi i plesu. Uz pomoć Zaklade »Marija De Mattias«, Caritas je za sve sudionike pripremio zakusku, koju su gosti iz Slavonije pojačali velikom donacijom peciva i kolača koje su ispekle domaćice s područja cijele Brodsko-posavske županije i nekoliko pekarnica.

Uz ukusne domaće kolače i peciva te vedre note adventskih pjesama tkanih sitnim žicama tamburica i zvonkim glasovima poletne mladeži urešene narodnim nošnjama, Slavonci su donijeli i puno drugih darova za korisnike Kuće bl. Alojzija Stepinca - igračke, odjeću i obuću te prehrambene proizvode.

Dok ističe zasluge dirigenta Seletkovića, bez kojega ne bi bilo glazbenog nastupa, začetnik i glavni organizator ovih gostovanja na Caritasovim advenskim susretima osoba s invaliditetom gospodin Ante Đurek (na fotografiji gore) sa zahvalnošću navodi sve ovogodišnje darovatelje:

Od odgojno-obrazovnih ustanova, uključili su se: OŠ Viktor Car Ermin u Donjim Andrijevcima, OŠ Antun Mihanović u Slavonskom Brodu i njihova Područna škola Mali Pariz, OŠ Antun Matija Reljković u Bebrini, OŠ Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovca s područnim školama u Brodskom Stupniku i Slavonskom Kobašu te OŠ Ivan Meštrović u Vrpolju.

Prikupljanjem igračaka za vršnjake u Kući bl. Alojzija kroz tradicionalnu akciju »Djeca djeci«, u akciju se i ove godine uključio Dječji vrtić »Cekin« iz Slavonskog Broda i roditelji djece s posebnim potrebama.

Od župa uključili su se: Župa sv. Andrije apostola u Donjim Andrijevcima, koja je pripomogla u podmirivanju troškova prijevoza; Župa sv. Mateja apostola i evanđelista iz Garčina - filijala Staro Topolje; Župa sv. Ivana apostola u Podcrkavlju

Peciva i kolače darovali su: mlin i pekarnica Janković iz Brodskog Stupnika te Bogetić pekarstvo iz Donjih Andrijevaca, pekarnica Maralushaj i pekarnice Plavo polje iz Slavonskog Broda.

Nadalje, od poduzetnika, donaciju je dalo i Peradarstvo Gajić iz Trnjana, a veću količinu jabuka darovale su obitelji Hećimović i Bašić iz Brodskog Stupnika te Ljekarne Matej iz Slavonskog Broda. Obitelj Stjepana Lemešića iz Gornje Bebrine darovala je prehrambene proizvode, a svojom donacijom dolazak u Zagreb pomogla je obitelj Jadranke Jurišić iz Slavonskog Broda.

Svoje darove poslali su i neki članovi članovi KUD-a »Đeram« iz Čajkovaca, koji su u Brezovici nastupali prošle godine.


NAGODINU JUBILEJSKI POSJET SLAVONACA

Gospodin Đurek primjećuje da je na Caritasovim adventskim susretima osoba s invaliditetom svake godine sve ljepše i ljepše te da se u njegovu akciju prikupljanja darova za korisnike Kuće Bl. Alojzija ukjučuje sve više osoba i ustanova. Ove godine posebno ga je ugodno iznenadila poveća donacija mlijeka koju je dobio od osnovne škole u Vrpolju, zahvaljujući prilogu o njegovoj akciji na Slavonskobrodskoj televiziji.

Životna filozofija gospodina Đureka usmjerena je činjenju malih dobrih djela svaki dan i jako mu je stalo da tom umijeću sretnog življenja poučava mlade od najranije dobi. Iz tih svakodnevnih malih znakova ljubavi i pažnje prema našim bližnjima - kada pažljivo saslušamo, odemo po potrepštine iz trgovine, pometemo dvorište od lišća, nacijepamo drva ... - ako ih činimo tijekom čitave godine, kada se skupe, nastanu nešto veliko.

Gospodin Đurek sa zahvalnošću govori i o srdačnom gostoprimstvu djelatnika Kuće bl. Alojzija, čiju je ljubav i pažnju teško riječima opisati.

Niz godina gospodin Đurek sa svojim suradnicima i gostima posjećivao je pred Božić i druge ustanove s osobama s invaliditetom u Zagrebu tako da su dosta vremena trošili na prijevoz. Posljednjih nekoliko godina čitav program odvija se na jednom mjestu, u Brezovici, što se pokazalo bolje radi zbližavanja s Caritasovim korisnicima. Djeca i mladi iz Kuće bl. Alojzija sjećaju se osoba koje iznova dolaze, prepoznaju ih, vesele im se i ne puštaju ih do samog rastanka.

»To je ljubav koju je teško riječima iskazati. Nju možete samo osjetiti. Mi ne činimo ovu djecu sretnima nego oni nas. To je ona radost Božića zbog koje uporno iznova dolazimo na ove susrete«, sa zadovoljstvom zaklučuje gospodin Đurek, veseleći se unaprijed susretu sljedeće godine, koji će biti jubilejski - dvadeseti po redu.