POTRES U ZAGREBU

22.3.2020. Slika: POTRES U ZAGREBU

Centar grada Zagreba jutros (22. 3. 2020.) je pogodio najsnažniji potres u posljednjih 140 godina jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Nakon toga uslijedila su još dva manja potresa jačina 5,1 i 3,7 stupnjeva po Richteru. Središte potresa bilo je u okolici Markuševca, a slabija podrhtavanja tla osjećaju se i dalje.


Ljudskih žrtava nema, nekoliko je osoba zadobilo lakše ozljede, a jedna 15 godišnja djevojka teže i ona se nalazi u dječjoj bolnici u Klaićevoj.

Hrvatska vojska, vatrogasci i civilna zaštita pomažu stanovnicima centra, a u suradnji Ureda za hitne situacije grada Zagreba i HCK organizirana je podjela toplog obroka na Zrinjevcu.

Zbog hladnijeg vremena i savjeta Nacionalnog stožera da se građani ne vraćaju u zgrade dok građevinska inspekcija ne odobri povratak u stambene objekte i dalje se upozorava građane da se prikladno obuku te da u svakom trenutku poštuju odredbe o socijalnoj distanciranosti zbog prijetnje od zaraze COVID-om 19.

Materijalna šteta se procjenjuje. Stradao je vrh Zagrebačke katedrale koji je oštetio i Nadbiskupski dvor u Zagrebu, zatim samostan i crkva sv. Franje na Kaptolu, isusovačka crkva u Palmotićevoj, svetište i crkva u Remetama, crkva u Čučerju.

Hrvatski Caritas poziva sve građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.

Izvor: www.caritas.hr
https://www.caritas.hr/2020/03/22/potres-u-zagrebu/