Počela je topla zima za gospođu Nediljku

8.11.2011. Slika: Počela je topla zima za gospođu Nediljku

U rano poslijepodne 8. studenoga prestalo je biti studeno u ruševnom kućerku gospođe Nediljke na zagrebačkoj Trešnjevci. Zahvaljujući donaciji udruge Međunarodna katolička zajednica Zagreb (International Catholic Community of Zagreb) zagrebački Caritas nabavio je peć na drva i nekoliko metara drva za ogrjev.

Prostor od oko 30 m² u staroj zemljanoj kući gospođa Nediljka svake zime je iznova pokušavala ugrijati dotrajalim štednjacima koje je nabavljala na razne načine - sa smetlišta ili od dobrih ljudi. Nažalost, to je teško uspijevala jer su stare peći slabo grijale, a derutna vrata i prozori te rupa na stropu dodatno su hladile prostor. Toliko se nasmrzavala da često nije mogla stati na noge. Nova Plamenova peć od gusa koja je prošlog utorka proradila punom parom vratila je osmijeh na njezino lice i nadu da će ova zima biti ljepša od mnogih koje je na ovoj adresi proživjela tijekom proteklih dvadesetak godina. »Da ste vi vidjeli to veselje!«, s radošću se prisjeća postavljanja peći i prve zapaljene vatre Caritasova volonterka Božica, umirovljena liječnica koja posjećuje gospođu Nediljku noseći joj pomoć u hrani, odjeći, obući i drugim potrepštinama.



Primivši izvješće o ovoj maloj akciji pomoći i vidjevši fotografije stambenog prostora siromašne Trešnjevčanke, tajnik udruge ICCZ (International Catholic Community of Zagreb) gospodin Frédéric Crété bio je izuzetno zadovoljan Caritasovim izborom korisnice njihove donacije. Radeći kao čistačica, nakon trideset četiri godine radnog staža odlazi u invalidsku mirovinu i već četiri godine živi od oko 1.500,00 kuna mjesečno. Hrani se u pučkoj kuhinji sestara Majke Tereze, a jedino joj je stalno društvo pas Crni, stari mješanac koji je brižno čuva od svih neznanaca.



Ovom prilikom Caritas zahvaljuje i tvrtki ŠUMA-OGRJEV d.o.o. koja je besplatno i brzo dostavila 4 m³ drva koja su kupljena kod nje i na taj se način aktivno uključila u ovu akciju pomoći.

Do kraja zime gospođi Nediljki vjerojatno će trebati još dva metra drva pa je ovom prilikom preporučujemo za pomoć onima koji bi joj mogli pomoći. Osoba za kontakt je gđa Suzana Klarić, voditeljica projekta Caritativna skrb za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući. Tel. (01) 3636-123; 3016-275. E-mail: sklaric@czn.hr