Po četvrti puta najbolji u Europi!

2.8.2013. Foto: Ivana Javor

Na šesnaestim Športskim igrama mladih, koje su održane od 29. srpnja do 2. kolovoza u mađarskom gradu Kečkemetu, Hrvatsku je predstavljalo devet mladih korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji su osvojili prvo mjesto u nogometu!

Športske igre mladih tradicionalno organizira zaklada »Vjera i šport« - »Hit- és Sport Alapítvány« - pod predsjedanjem Kálmána Radicsa. Uz potporu koju Igrama daju Mađarski nogometni savez, županija i Grad Kečkemet, ovogodišnje natjecanje odvijalo se i pod pokroviteljstvom Europske nogometne federacije (UEFA), koja je ovom međunarodnom športskom događaju dodijelila nagradu za najbolji europski Grassrots projekt.

Uz predstavnike iz Hrvatske, ovogodišnje natjecanje okupilo je korisnike dječjih domova iz: Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Danske, Rusije, Rumunjske i zemlje-domaćina Mađarske iz koje je bilo čak pet nogometnih ekipa. Nitko od natjecatelja nije bio stariji od 18 godina, a boje hrvatske zastave branili su: M., Z., T., J., N., M., R., T. i M.. Uz zasluge svih igrača za postignuti uspjeh, posebne pohvale idu nogometašu M. iz Caritasove kuće na Trešnjevci koji je proglašen najboljim igračem ovogodišnjeg natjecanja.

Drugo mjesto u nogometu na Šporskim igrama mladih osvojili su predstavnici Srbije, a treće ekipa iz Bosne i Hercegovine.


PROGRAM BORAVKA

»Za Mađarsku smo krenuli u ponedjeljak rano ujutro Caritasovim kombijem s dvojicom vozača. Otvorenje Sportskih igara bilo je upriličeno istoga dana s početkom u 14 sati na gradskom stadionu u Kečkemetu. Sudionike natjecanja u programu otvorenja svojom nazočnošću počastili su: mađarski doministar sporta, predsjednik Nogometnog saveza Mađarske, župan i gradonačelnik. Utorak prijepodne bio je rezerviran za posjet Budimpešti, gdje smo posjetili mađarski Parlament i Ferenc Puskás Stadion. Tijekom srijede i četvrtka na stadionu u Kečkemetu igrane su utakmice, s time da smo predposljednji dan poslijepodne bili na bazenima u Kečkemetu. U petak su odigrane finalne utakmice koje je po prvi puta prenosio mađarski televizijski program Sport 1«, opisao je program boravka u Mađarskoj trener pobjedničke ekipe gospodin Vjekoslav Kovačić, djelatnik zagrebačkog Caritasa, istaknuvši posebice ljubaznost domaćina natjecanja.


ZAHVALA DAROVATELJIMA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije posebno zahvaljuje darovateljima koji su svojim donacijama pružili potporu ovoj sportskoj aktivnosti njegovih korisnika - tvrtka »Legea Sesvete« gospodina Vlatka Grbešića darovala je 13 dresova, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković darovao je 1.500,00 kn za troškove puta i džeparac korisnika, a Hrvatski nogometni savez uplatio je 3.000,00 kuna za troškove sudjelovanja na ovom međunarodnom natjecanju na kojemu su tijekom proteklih pet godina ovi jedini predstavnici Hrvatske tri puta - 2008., 2011. i 2012. godine - osvojili prijelazni pehar za prvo mjesto u ukupnom poretku!

Mladi iz Hrvatske prvi puta su sudjelovali na ovim igrama 2007. godine zahvaljujući zauzetosti gospođe Ivanke Stahuljak, osnivačice i kancelarke Zemaljske provincije Reda sv. Vaclava u Republici Hrvatskoj.


VEZANE VIJESTI

2012. godine
»Mladi iz Caritasa najbolji na europskim sportskim igrama«
Prijelazni pehar za prvo mjesto u ukupnom poretku!

2011. godine
»Veliki sportski uspjeh mladih u Kečkemetu«
Prijelazni pehar za prvo mjesto u ukupnom poretku!

2010. godine
»Novi sportski uspjesi mladih«

2009. godine
»Prvaci u nogometu i trinaest medalja«

2008. godine
»Sportski uspjeh u Kečkemetu«
Prijelazni pehar za prvo mjesto u ukupnom poretku!