ODRŽANA TRIBINA „CARITAS PRED IZAZOVOM IZGRADNJE DRUŠTVA SOLIDARNOSTI I SURADNJE SA SUVREMENIM MEDIJIMA“

8.11.2018.

Povodom 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa tribina pod nazivom „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“, na kojoj su sudjelovali predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, dr. sc. Marijana Kompes i mag. comm. Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, održana je u četvrtak 8. studenog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.


Nakon prigodnog pozdrava rektora HKS-a dr. sc. Željka Tanjića, prisutnima se obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je govoreći o 25 godina djelovanju Hrvatskog Caritasa podsjetio kako su počeci intenzivnog djelovanja Caritasa bili za vrijeme Domovinskog rata. Tada je, naime, trebalo pomoći izbjeglicama i prognanicima. Naglasio je važnost prisutnosti Caritasa u suvremenim medijima kako bi javnosti bila obaviještena o radu te institucije.

“Očekujemo da mediji budu objektivni, da informiraju i da na taj način i oni promoviraju dobrotu. Često puta vidimo kako smo puni raznih zlih stvari, ali ima puno više dobrote među ljudima. To je upravo i jedna od svrha Caritasa, da pobuđuje tu dobrotu”, poručio je biskup Mrzljak.

O izazovima izgradnje društva solidarnosti govorila je dr. sc. Marijana Kompes Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koja je istaknula kako pojam “caritas” označava ljubav te da je još sv. Augustin (4./5. stoljeće) govorio o važnosti institucionalizacije kako bi se na taj način osiguralo pravo na zaštitu i brigu za za štitu za druge. Kako je pojasnila, upravo institucija kroz strukturu osigurava brigu za čovjeka.

“Papa Benedikt kaže u ‘Deus caritas est’ da crkvene karitativne organizacije predstavljaju prirođenu joj zadaću u kojoj ona ne surađuje usputno već djeluje kao subjekt s izravnom odgovornošću čineći ono što odgovara njezinoj naravi. Crkva se nikada ne može osloboditi služenja ljubavi kao organiziranog djelovanja vjernika, a s druge strane nikada neće doći do situacije u kojoj više neće trebati ljubavi svakog pojedinog kršćanina jer čovjek će osim pravednosti uvijek trebati ljubav”, poručila je dr. sc. Kompes.

Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u fokosu svog predavanje imao je temu “Caritas pred izazovom suradnje sa suvremenim medijima” te je istaknuo kako mediji formiraju i informiraju. Osvrnuo se i na trenutnu situaciju prevelikog broja vijesti te stvaranja “fake-newsa” kao i velikog pritiska medija zbog čitanosti pritisaka oglašivača i politike.

“Unatoč tome, pokazalo se kako mediji i društvene mreže imaju veliku ulogu u humanitarnim akcijama, odnosno imaju veliku ulogu u širenju solidarnosti među ljudima”, istaknuo je Uldrijan.

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić govoreći o izazovima izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima podsjetio je na uzrečicu: ono što se nije čulo u medijima, nije se ni dogodilo. Kovačić je naglasio da upravo mediji mogu biti pokretačka snaga dobra. Stoga je istaknuo emisiju na HKR-ovu emisiju Valovi dobrote koja ukazuje na potrebu pomaganja drugome u nevolji.

“Uz to, afirmiramo činjenicu da karitativna djelatnost nije samo socijalni servis već da je glavni cilj humanost. U tom ublažavanju materijalne bijede postoje kulturne i religiozne potrebe samih korisnika. Postoji evanđenje prihvaćanja i praštanja i iskupljenja. Upravo to nedostaje u drugim medijima, a to je ono što bismo htjeli istaknuti”, poručio je Kovačić.

Na kraju tribine o svojim konkretnim iskustvima u radu u Caritasu govorili su ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola i ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o. Ivan Radeljak.

Tribinu je moderirao Branimir Gubić s Hrvatske katoličke mreže.


Izvor teksta i Fotografija: ika.hkm.hr