Odlazak na ljetovanje u Italiju

18.6.2016. Slika: Odlazak na ljetovanje u Italiju

U okviru programa Grest 2016., osmero djece iz Caritasove Kuće sv. Franje i troje djece iz jedne socijalno ugrožene obitelji, u pratnji Caritasovih zaposlenika, boravit će u talijanskoj župi Sv. Mihaela Arkanđela u Monzambanu od 18. do 27. lipnja ove godine.

Djeca iz Hrvatske bit će smještena kod talijanskih obitelji, a njihove aktivnosti odvijat će se u sklopu programa GREST 2016., kojega župa Sv. Mihaela Arkanđela provodi u suradnji s Centrom za pastoral mladih Biskupije Mantova. Program GREST provodi se već pedesetak godina u župama diljem Italije s ciljem produbljivanja duhovnog života djece i mladih te usvajanja kršćanskih vrjednota, kao što su: služenje, zahvalnost, praštanje i zajedništvo.

Tema izabrana za ovogodišnji GREST je »putovanje«, i to putovanje u svim njegovim aspektima. Nije slučajno da se to događa u godini Jubileja, kada ljudi putuju, odnosno hodočaste u Rim da bi susreli Očevo milosrđe - objašnjava Organizator u svojim promidžbenim materijalima.


A K T I V N O S T I

Djeca i mladi iz Hrvatske, kao sudionici GREST-a, bit će uključeni u: radionice izražavanja, ručni rad, katehetske aktivnosti, grupne igre, izlete i odlazak na bazene. U ovaj događaj će biti uključeni i roditelji i cijela zajednica! Svaki dan u 9,30 sati predviđena je molitva uz radijski prijenos (FM 88.2) s obiteljima kod kuće. Program se odvija od 9 do 12 sati te od 14,30 do 17,30 sati - uz osiguran nadzor djece.

Središnji događaj GREST-ova programa su sv. Mise, koje će se održati u nedjelje 19. i 26. lipnja, te 3. srpnja. Između ostalih aktivnosti, uz večernje hodočašće u Castiglione delle Stiviere, u programu su i zanimljivi izleti: posjet vodenom parku »Rio Valli«; izlet na »Plutajući most« na jezeru Iseo; izlet Nacionalne talijanske udruge sv. Pavla i Skijaškog kluba »Alto Mincio«: rafting u Val di Sole; posjet vodenom parku »Cavour«; izlet u »Park slapova Molina«.

NASTAVAK I PRODUBLJIVANJE SURADNJE

Suradnja župe Sv. Mihaela Arkanđela u Monzambanu s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije nastavak je suradnje Biskupije Mantova i Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme Domovinskog rata. Osim humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama i prognanicima, Biskupija Mantova pomagala je različite pastoralne i humanitarne projekte na području Zagrebačke nadbiskupije. Posljednjih godina, zahvaljujući zauzetosti don Luigija Milanija, župnika župe Sv. Mihaela Arkanđela u Monzambanu, ta suradnja je prerasla u prijateljstvo s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije te se konkretizirala u različitim projektima. Između ostaloga, prošle godine volonteri iz župe Monzambano boravili su u Caritasovu domu u Brezovici.