Novi sportski uspjesi mladih

9.8.2010.

Mladi iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije već četvrtu godinu zaredom sudjeluju na međunarodnom susretu »Športske igre mladih« koje se održavaju početkom mjeseca kolovoza u mađarskom gradu Kečkemetu, a na kojima se u raznim sportovima natječu korisnici dječjih domova europskih zemalja.

Trinaeste »Športske igre mladih« otvorene su 2. kolovoza na stadionu Széktói u večernjim satima. Djecu i mlade iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Ukrajine, Slovačke i Mađarske srdačno su pozdravili župan Županije Bács-Kiskun Bányai Gábor, dogradonačelnik Kečkemeta András Iványosi-Szabó i organizator igara Kálmán Radics, predsjednik Zaklade »Vjera i šport«. Budući da ta zaklada ove godine slavi desetu godišnjicu djelovanja, a nastala je upravo zbog bolje organizacije ovih susreta, ovogodišnje igre otvorene su vrlo svečano uz vatromet i nastup Puhačkog orkestra mladeži iz Kecskemeta. »Sretan sam što se tijekom posljednjih deset godina povećao broj zemalja koje na igrama kontinuirano sudjeluju. Zato stalno možemo uvoditi nove športske discipline u kojima će se djeca nadmetati« naglasio je organizator Radics. Kao poseban gost igre je otvorio je bivši nogometaš Jenő Buzánszky, član zlatne momčadi mađarske reprezentacije iz 50-ih godina. Svečanost se nastavila uz minikoncert grupe »Man in Black« i rezanje torte.

»Športske igre mladih« trajale su od 2. - 6. kolovoza. Ivana, Ana P., Ana M, Tome, Josip, Marko, Džoni, Srećko, Davor i Ivan predstavljali su zagrebački Caritas i Hrvatsku te se natjecali s vršnjacima iz dječjih domova Osvojili su pet zlatnih, tri srebrna i devet brončanih odličja za svoje sportske uspjehe čime su u ukupnom poretku s 93,5 bodova osvojili 2 mjesto. Prvo mjesto osvojili su predstavnici Ukrajine, a treće jedna od tri mađarske ekipe. Evo rezultata naših sportaša:

1. mjesto u bacanju kugle, Ž (Ana P.)
1. mjesto u šahu, Ž (Ivana)
1. mjesto u skoku u dalj, M (Srećko)
1. mjesto u stolnom tenisu, M (Džoni)
1. mjesto u trčanju na 60 m, M (Tome)
2. mjesto u trčanju na 100 m, M (Tome)
2. mjesto u trčanju na 200 m, M (Tome)
2. mjesto u bacanju kugle, M (Tome)
3 mjesto u bacanju kugle, Ž (Ana M.)
3. mjesto u skoku u dalj, Ž (Ana M.)
3. mjesto u trčanju na 60 m, Ž (Ana M.)
3. mjesto u trčanju na 100 m, Ž (Ivana)
3. mjesto u trčanju na 200 m, M (Džoni)
3. mjesto u trčanju na 800 m, M (Davor) 
3. mjesto u stolnom tenisu, Ž (Ana P.)
3. mjesto u stolnom tenisu, M (Ivan)
3. mjesto u nogometu, M
+ najbolji igrač nogometa (Davor)

»Ove godine konkurencija je bila osjetno jača negoli prije. Tome je posebno doprinio veći broj ženskih natjecateljica. Priznajem da smo se nadali boljim rezultatima u nogometu ali ostali rezultati su očekvani jer su u skladu s našim mogućnostima. Naime, treba znati da u pripremama za Kečkemet stavljamo naglasak na nogomet i stolni tenis, za razliku, na primjer, od predstavnika iz Ukrajine koji dolaze izvrsno pripremljeni za atletiku. Očito ćemo ubuduće morati poraditi na pripremama i za te discipline«, naglasio je sportski trener korisnika zagrebačkog Caritasa Vjekoslav Kovačić, koji je bio u pratnji Caritasove ekipe uz gospodina Zorana Kljajića, voditelja Kuće za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici.

TRADICIJA
Da podsjetimo, 2008. godine predstavnici zagrebačkog Caritasa osvojili su prijelazni pehar za prvo mjesto u ukupnom poretku, te se vratili s petnaest medalja - šest zlatnih, šest srebrnih i tri brončane. Prošle godine osvojili su trinaest medalja i prvo mjesto u nogometu, te tako postigli drugo mjesto u ukupnom poretku. Mladi iz Hrvatske prvi put su sudjelovali na ovim igrama 2007. godine zahvaljujući inicijativi i pomoći gospođe Ivanke Stahuljak, osnivačice i kancelarke Zemaljske provincije Reda sv. Vaclava u Republici Hrvatskoj.

ZAHVALA
Za pomoć u prijevodu nekih tekstova za ovu vijest s mađarskog jezika posebno zahvaljujemo gospođi Kristini Goher, voditeljici Radija Croatice u Budimpešti, te gospođi Mariji Karbić iz Zagreba.