Nastavak suradnje s Caritasom Biskupije Mantova

26.1.2016. Slika: Nastavak suradnje s Caritasom Biskupije Mantova

Predstavnici Caritasa Biskupije Mantova, predvođeni župnikom župe Sv. Mihaela arkanđela u Monzambanu don Luigijem Milanijem boravili su u dvodnevnom radnom posjetu Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, tijekom kojega su omogućili izvanredni stomatološki pregled za petnaestak korisnika te su za Kuću ljubavi donijeli darove koje je prikupila skupina liječnika i ljekarnika.

Župnik don Luigi, stomatolog dr. Lanfranco Marcone te volonterke gospođe Maria Pezzini i Daniela Cappa, 25. siječnja prijepodne u pratnji voditelja Sektora socijalnih usluga CZN-a Bore Kljajića posjetili su Kuću bl. Alojzija Stepinca u Brezovici. Rad ove trenutno najveće ustanove zagrebačkog Caritasa za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i intelektualnim teškoćama, koja skrbi za sedamdeset i dvoje korisnika na stalnom smještaju i dvadeset korisnika na dnevnom smještaju, predstavio je stručni voditelj Zoran Kljajić.

Stomatološki pregled korisnika iz nekoliko Caritasovih kuća dr. Marcone je obavio u zubarskoj ambulanti Kuće bl. Alojzija Stepinca. Tijekom pregleda dr. Marcone je posebnu pažnju posvetio djeci, te je poslije kratke poduke o higijeni usne šupljine svakom djetetu darovao edukativni komplet za pranje zubi. Uz slatkiše, svi korisnici Caritasove kuće u Brezovici dobili su komplete za pranje zubi.

Gosti iz Italije posjetili su i Kuću ljubavi na Savici-Šancima u kojoj su ravnateljici Caritasa s. Jeleni Lončar uručili donaciju prehrambenih, higijenskih i medicinskih proizvoda koje su prikupili liječnici s područja biskupije Mantova.

Don Luigi Milani je naglasio da ovim posjetom Caritas Biskupije Mantova i župa Sv. Mihaela arkanđela u Monzambanu nastavljaju suradnju s Caritasom Zagebačke nadbiskupije, započetu pomaganjem tijekom Domovinskog rata, a obnovljenu 2013. godine. Izrazio je zahvalnost vodstvu zagrebačkog Caritasa - na čelu s ravnateljicom s. Jelenom Lončar i predsjednikom Nadzornog odbora Caritasa mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim. Iako se radi o malim projektima, objasnio je don Luigi, oni su vrlo važni za izgradnju zajedništva jer omogućuju da se kroz konkretna djela ljubavi u njihovo ostvarivanje uključi veći broj raznih župnih skupina. U tom cilju se poslije svakog posjeta zagrebačkom Caritasu o rezultatima akcije informira čitava župna zajednica, te se za biskupijsko glasilo napiše prigodni članak, koji bude objavljen zajedno s fotografijama posjeta. Župna zajednica u Monzambanu u pripremama je otvaranja trgovine ručnih radova, u kojoj planiraju prodavati i radove korisnika zagrebačkog Caritasa. Osim toga, u lipnju ove godine planiraju u župi ugostiti skupinu korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji bi bili uključeni u cjelodnevne župne programe za mlade. Don Luigi je zaključio da se sve ove karitativne aktivnosti njihovog župnog kao i nadbiskupijskog Caritasa savršeno uklapaju u poziv pape Franje da u ovoj jubilejskoj Godini milosrđa katolici nastoje intenzivnije prakticirati djela milosrđa.