NAŠI SUSRETI S GOSPOĐOM MILICOM

31.1.2018. Slika: NAŠI SUSRETI S GOSPOĐOM MILICOM

Gospođu Milicu, staricu od 84 godine iz gradske četvrti Banija grada Karlovca, u neposrednom susjedstvu župne crkve Sv. Tri kralja, upoznali smo onako, u prolazu. Najprije smo primijetili staru, krhku ženicu sporog i teškog hoda zbog, nažalost, visokog stupnja osteoporoze, koji je gospođu Milicu gotovo prignuo do tla.

Ispočetka nismo ništa znali o gospođi Milici i bilo je teško doprijeti do nje. Jedino što bismo ju povremeno viđali kako izlazi iz dućana i teškom mukom bez ičije pomoći muči se noseći vrećice u kojima se nalazi ono što si skromnim primanjima uspije priuštiti.

Gospođa Marija i gospođa Biljana, zaposlenice u kvartovskom dućanu u koji gospođa Milica jedino i zalazi, upitale su nas kako joj se može pomoći te su nam rekle kako je gospođa često žrtva prijevara i napada, kako to već pojedinci rade starijim i nemoćnim osobama.

Nakon više pokušaja razgovora i obilazaka uspjeli smo steći povjerenje gospođe Milice da nam ispriča svoju životnu priču. Rođena je 1934. godine u Slavskom Polju, u okolici Karlovca. I danas s najljepšim riječima govori o svojoj majci i braći, koja su umrla prije nekoliko godina te o njihovoj djeci. Ona je oduvijek sama, bez bliže obitelji, živi u gradskom stanu od 30-tak kvadrata, još od vremena kada je radila u tadašnjoj tvornici obuće Gumara. U toj tvornici dočekala je i njezin stečaj, nakon čega je bila prisiljena ostati na Zavodu za zapošljavanje do umirovljenja. I dalje živi u istom prostoru s 1.860,00 kuna mirovine.

Početkom jeseni, volonteri župnog Caritasa zatekli su je na kućnom pragu, neposredno nakon još jedne od prijevara koju je i platila novcem, ostavljenu bez struje i vode. Naravno da to nije bilo sve; bila je i napadnuta, ulazna vrata bila su nasilno skinuta, a s vrata joj je strgnut zlatni lančić - jedina uspomena od vremena dok je još radila. Gospodin Vinko, župljanin župe sv. Tri kralja i naši volonteri odmah su djelovali te se popravila strujna instalacija, zamijenjen je dio sanitarija u kupaoni i kuhinji, popravljen bojler i prastara perilica rublja. Kako je gospođa Milica ostala bez dijela novca socijalne skrbi za nabavku drva, opet po nekoj od, i danas nepoznatoj ovrsi, žurno je reagirao naš župni Caritas iznosom od 800,00 kuna. Drva su naručena i dostavljena za nekoliko dana, a volonteri i prijatelji Caritasa za sat vremena su u priručnu šupu za drva unijeli i složili drva za zimu. Budući da su se kupljena drva morala još posušiti, gospodin Vinko pobrinuo se za dodatnu količinu suhih drva. Župni Caritas je u više navrata dostavio prigodne pakete prehrambenih artikala, sanitarija, voća i sredstava za uređenje stana. Pred Božićne blagdane, nakon dugo godina stigao je mali bor, tople papuče i naravno, kolači. Gospođa Milica kaže da je prvi puta doživjela da joj netko pomogne, a da za to ne mora platiti i da nije prevarena.

Sa navedenim slučajem upoznali smo i Centar za socijalnu skrb Karlovac, a dogovorena je i pomoć gospođi Milici u vidu obilaska djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Karlovac, s čijim ustanovom već dugo surađuje naš župni Caritas. Dogovorena je tjedna pomoć u kući, što je realizirano od listopada i velika je pomoć u životu naše sugrađanke.

U ovoj godini planiramo sanirati vrlo trošan i opasan zid u stanu, okrečiti stan, riješiti plijesan od vlage u stanu i zamijeniti neke aparate (perilicu rublja, TV) i ormar te i dalje nastaviti posjećivati i obilaziti gospođu Milicu kako bi joj pružili svakodnevnu pomoć.



Ovo je samo jedna od mnogih sličnih priča. Volonteri Caritasa župa Sveta Tri kralja, Karlovac-Banija u ovoj akciji svakodnevno rješavaju potrebe onih koji su u teškim životnim uvjetima, a naravno sve u skladu sa sredstvima kojim raspolažu.

Svi ljudi dobre volje mogu se uključiti u akciju »Volonteri Caritasa u zajednici« i svojim znanjem, vještinama i sredstvima pomoći kako u ovom tako i u ostalim slučajevima koje rješavamo na razini našega župnog Caritasa.

Ivanka Dujam, član Caritasa
župa Sveta Tri kralja, Karlovac-Banija