MOŽE SE PREKRASNO SVIRATI I SAMO JEDNOJ ŽICI

2.6.2019.

Za pedesetak svojih korisnika - uglavnom osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji - Caritas Zagrebačke nadbiskupije omogućio je sudjelovanje na pedeset i prvom Hodočašću bolesnika i medicinskog osoblja, održanom 1. lipnja u hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici


Na početku misnoga slavlja bistrički župnik i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević srdačno je pozdravio oko sedamsto pedeset hodočasnika pristiglih iz sljedećih župa, ustanova i udruga: Župa Sv. Rok - Koprivnički Bregi, Sv. Marija Magdalena - Gornji Kneginec, Uzvišenje Svetog Križa - Sisak, Sv. Ivan Krstitelj - Desinec, Sv. Martin biskup - Sv. Martin pod Okićem, Majka Božja Snježna - Trnovec, Sv. Vid - Vidovec; Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Centar za rehabilitaciju »Stančić«; Udruga umirovljenika »Pešćenica« - Zagreb, Humanitarna udruga JOB i Savez invalida - Sisak.

Prije i za vrijeme svete mise sudionici Bolesničkog hodočašća imali su priliku za svetu ispovijed, a uz petoricu svećenika, svetu misu u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom predslavio je vlč. Odilon Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, koji je održao i homiliju.Uzevši za primjer zanimljivu anegdotu iz života jednog virtuoznog violinista, velečasni Odilon potaknuo je sve one kojima su životne nedaće i bolesti „potrgali žice radosti” da unatoč tome „odsviraju svoju životnu skladbu” sa žarom, do kraja. Na upit kako unatoč bolestima i križevima zadržati životnu radost, snagu i optimizam odgovorio je da nam Isus nudi rješenje. On nam pruža svoj jaram ne zato da nam u životu bude teže već da nam ga on pomogne nositi. Isus želi sa svakim čovjekom nositi njegov križ i njegovu bolest. „Najgore što možemo napraviti je nositi svoje životne bolesti ili poteškoće bez Boga, a Vaš dolazak u ovo Svetište govori da želite prihvatiti Isusov jaram. (...) Bolest, poteškoća, životna bol ne znače da nas je Bog napustio, ne znače prokletstvo, ne znače Božju kaznu nego naprotiv - to je sredstvo za naše usavršavanje na putu prema svetosti, na putu prema Onome koji nas je stvorio, koji nas je ovdje poslao s razlogom i koji nas čeka ne kao okrutan sudac nego kao milosrdni Otac. Ja mislim da se u tome nalazi ljepota naše vjere, ljepota naše prisutnosti ovdje", zaključio je velečasni Odilon.

Poslije misnoga slavlja bolesnim, starijim i nemoćnim hodočasnicima svećenici su dijelili sakrament bolesničkog pomazanja, u čemu su misnicima pripomogla još dvojica svećenika.

Poslije stanke za odmor, osvježenje i objed, u bistričkoj bazilici održana je pobožnost križnoga puta, koju su predvodili bogoslovi.

Iz godine u godinu ovo hodočašće Caritasovim korisnicima donosi duhovno osvježenje pa mu se i stari i novi Marijini štovatelji jako vesele, o čemu svjedoče njihove usmene i pisane zahvale.

Prijevoz ove skupine korisnika - kojima se pridružilo nekoliko sadašnjih i bivših Caritasovih zaposlenika te volontera - zagrebački Caritas organizirao je u suradnji s udrugom „JOB” te je hodočasnike počastio i slatkišima.

Vozač autobusa i ujedno duhovna pratnja ove grupe hodočasnika bio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama i župnik Župe Uzvišenje Svetog Križa u Završju.


POVEZANE VIJESTI

50. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 9. 6. 2018.
http://www.czn.hr/vijesti/za-covjeka-je-spasonosno-slaviti-boga

49. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 3. 6. 2017.
http://www.czn.hr/vijesti/gledati-zivot-kroz-naocale-evandjelja

48. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 5. 6. 2016.
http://www.czn.hr/vijesti/48-hodocasce-u-mariju-bistricu

47. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 6. 6. 2015.
http://www.czn.hr/vijesti/hodocasce-bolesnih-starih-i-nemocnih-osoba-te-medicinskog-osoblja

46. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 7. 6. 2014.
http://www.czn.hr/vijesti/marija-je-majka-koja-ne-zaboravlja-svoju-djecu

45. BOLESNIČKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - 8. 6. 2013.
http://www.czn.hr/vijesti/45-bolesnicko-hodocasce