MLADI GLAZBENICI I MARKO PERKOVIĆ THOMPSON HUMANITARNIM KONCERTOM „ISUS JE BOŽIĆ!“ PODRŽALI CARITASOVU AKCIJU „DA ŽIVOT IMAJU!“

19.12.2017. Slika: MLADI GLAZBENICI I MARKO PERKOVIĆ THOMPSON HUMANITARNIM KONCERTOM „ISUS JE BOŽIĆ!“ PODRŽALI CARITASOVU AKCIJU „DA ŽIVOT IMAJU!“

Na inicijativu bogoslova, Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupskim bogoslovnim sjemeništem u sklopu humanitarne akcije „Da život imaju!" organizirao je humanitarni koncert pod nazivom „Isus je Božić!" na kojem se okupilo više od osam stotina mladih.

„Isus je Božić!“, slogan je koji je 18. prosinca u dvorištu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu 29 okupio mlade darovite glazbenike da zapjevaju i zasviraju za mlade koje čeka neizvjesna budućnost. Cilj koncerta bio je prikupiti dio sredstva potrebnih za izgradnju Kuće za mlade, u koju bi se već krajem iduće godine smjestili mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi te siromašni studenti.

Ni izuzetno hladno vrijeme i niska temperatura nisu pokvarili raspoloženje posjetitelja gotovo dvosatnoga programa. Okupljanje je počelo molitvom koju je predvodio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije vlč. Jakov Rađa.


Koncertnu večer otvorio je mladi virtuoz Martin Kutnar, drugoplasirani glazbenik u ovogodišnjem finalu hrvatskoga Supertalenta, a nakon impresivne harmonikaške izvedbe publika ga je počastila dugotrajnim ovacijama.


Ljubav za druge potaknula je i 30 –ak članova zbora „Izvor“ da ovome događaju daju svoj obol. Sastav velikoga srca, kako su na početku predstavljeni, u energičnom je stilu izveo dvanaest skladbi, kojima je ugrijao srca i dlanove posjetitelja koncerta. Publika je posebno pozdravila domaćine, bogoslovski „Ben(d) Sirah" koji je zagrijane i raspjevane posjetitelje u ritmu gitara i bubnjeva pripremio za drugo iznenađenje večeri – Marka Perkovića Thompsona.



Nakon što je pozdravio publiku, Thompson se referirao na naziv koncerta rekavši kako je pravi i istinski smisao Božića upravo u Isusu te im poručio da u životu ostanu uvijek hrabri i radosni. Osim pjesme „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ publika je zajedno s Tompsonom otpjevala i nekoliko drugih pjesama poput „Lijepa li si“ i „Neću izdat ja Boga nikada“.

Izvođačima i publici riječi zahvale u ime domaćina uputio je rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak. Izrazivši radost zbog tolikog broja okupljenih, rektor je posebno istaknuo kako je „ponosan na bogoslove, koji su najvećim djelom pod vodstvom bogoslova Lea Langa i Višeslava Foretića sve ovo organizirali na radost svih onih kojima ćemo pomoći ovim koncertom".

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar također je zahvalila svima na uspješnoj organizaciji koncerta te pruženoj pomoći mladima bez roditeljske skrbi izrazivši želju da se svi zajedno okupe i sljedeće godine na istom mjestu u isto vrijeme!

Program je vodila Ivana Foretić.

Umjesto kupnje ulaznica posjetitelji su mogli dati dobrovoljne prilog. Prikupljeni iznos od 18.074,40 kuna namijenjen je gradnji Kuće za mlade Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Caritas zahvaljuje inicijatorima i suorganizatorima - Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, izvođačima koji su se odrekli honorara te Hrvatskom društvu skladatelja koje je Caritas oslobodilo plaćanja autorske naknade.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije


Fotografije: Luka Smuk / Stjepan Moškatelo