Marija je majka koja ne zaboravlja svoju djecu

7.6.2014. Slika: Marija je majka koja ne zaboravlja svoju djecu

U organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena, bistričkog župnika 7. lipnja održano je 46. hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja grada Zagreba u Mariju Bistricu na kojemu se okupilo više tisuća vjernika. Hodočašću su se pridružile i skupine vjernika izvan grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku misnoga slavlja mons. Koren pozdravio je predstavnike sljedećih župa, ustanova i udruga: vjernike iz župe sv. Marije Magdalene - Štrigova; Sv. Benedikta - Donji Mosti; Sv. Barbare - Natkrižovljan; Sv. Roka - Draškovec; Pohođenja Bl. Djevice Marije - Višnjica; Presvetog Trojstva - Nedelišće; Sv. Katarine - Hlebine; Svetoga Križa - Križovljan; Sv. Ivana Krstitelja - Desinec; župljane Čiča i Bukevja; vjernike iz katedralne župe Uzvišenja Svetoga Križa - Sisak; Sv. Marije Magdalene - Kneginec; Sv. Vida - Vidovec; Majke Božje Snježne - Trnovec Bartolovečki; Sv. Mihaela arkanđela - Zagrebačka Dubrava; članove Podružnice umirovljenika - Vukomerec i Poljanice; Presvetog Trojstva - Reka; Sv. Marije na Dolcu u Zagrebu; Sv. Nikole biskupa - Koprivnica; Presvetog Trojstva - Prečko; prvopričesnike, djecu i mlade iz župe Sv. Kvirina u Zagrebu na Pantovčaku; hodočasnike iz župe Desinec; djecu iz varaždinske župe Sv. Josipa na Banfici; Sv. Jakova - Prelog; župljane župe Sedam žalosti Bl. Djevice Marije iz Svetog Križa - Kotoriba; hodočasnike iz Caritasovog doma za starije i nemoćne osobe u Vrbovcu; Caritas s brojnim ustanovama koje djeluju na prostoru Zagrebačke nadbiskupije; humanitarnu udrugu »Job« te Savez udruga osoba s invaiditetom grada Siska.



Svetu misu s početkom u 11 sati predslavio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog dr. Alojzije Hoblaj u koncelebraciji s još šesnaest svećenika. Propovjednik se u homiliji osvrnuo na povijesni značaj svetišta u Mariji Bistrici te rastumačio u svjetlu Božje riječi važnost i ulogu blagdana Duhova i sakramenta bolesničkog pomazanja u životu Kristovih vjernika. Pritom je naglasio da bolesnici, starije osobe i osobe s invaliditetom zaslužuju posebnu pažnju i ljubav jer su oni veliko duhovno blago Crkve, te je uputio zahvalnost svima koji se za njih skrbe.

Potičući vjernike na otvorenost Duhu Svetome, dr. Hoblaj je posvijestio nazočnima Marijinu blizinu na ovom hodočasničkom odredištu, kao uzor Crkve koja moli, kao Majku i Odvjetnicu koja se moli s nama i za nas - posebice danas uoči proslave blagdana Duhova, za čiji silazak je predano molila u zajedništvu s apostolima.

Predstavljajući Duha Svetoga kao izvor nade i Božji lijek protiv pesimizma u teškim trenutcima kako za pojedince tako i za čitave narode, dr. Hoblaj je istaknuo: »Dar Duha nije nam dan samo za nas i na našu korist prosvjetljenja. Darovi mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega darovani su nam i zato da ih usmjerimo prema svijetu u kojem živimo i za ljude s kojima živimo. (...) To je naše poslanje. Duh Božji ne oživljava samo nas, nego je u nama sa svrhom oživotvorenja drugih, svijeta u kojem živimo i sve zemlje.«

Sve koji su došli u pratnji bolesnih i nemoćnih osoba pozvao je da molitvom podupru duhovnu pripremu za primanje bolesničkog pomazanja, čiji su učinci na duši koja je duhovna zamjetni samo vjerom. Po tom sakramentu bolesnik prima u sebe Krista, Pomazanika i obratno - Krist prima bolesnika. »On sam vida naše rane«, objasnio je propovjednik smjerajući na Krista.

Dr. Hoblaj je zatim rastumačio kako je pomazanje svetim uljem trajna Božja gesta kojom nas on uvijek prihvaća, i sada kada smo u starosti onemoćali ili oboljeli i kada se nalazimo u smrtnoj opasnosti: »Upravo sada Bog još jedan put zapečaćuje i potvrđuje ono što je od početka našega života potvrdio, pratio i branio.« Posudica s bolesničkim uljem znak je koji upućuje na Isusa koji je zamijenio onaj privremeni starozavjetni zlatni vrč za vodu kojim su svećenici donosili vodu u Hram sa zdenca Siloe: »Ta predragocjena posuda, zlatni vrč morao se razbiti, kako bi iz njega poteklo najveće blago - pomazanje tvoje i moje duše.«







Tijekom poslijepodnevnog hodočasničkog programa u cintoru Svetišta održana je pobožnost križnoga puta, nakon koje je u Bazilici bilo kratko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslov.

U subotu 7. lipnja ujedno su započela tzv. Duhovska hodočašća u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.