MALI KORAK ZA VELIKI OSMIJEH

20.1.2018.

Predstavnice Zaklade »Hrvatska za djecu« uručile su djeci i mladima iz tri kuće zagrebačkog Caritasa darove koje su im poslali građani uključeni u akciju »Učini mali korak velikim«, započetu u rujnu 2017.

Darove za pedeset i sedmero (57) djece i mladih koji se nalaze na smještaju u kućama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u subotu 20. siječnja u Kući sv. Franje u Vugrovcu uručile su Ana Bradač, stručna suradnica za kadrovske i opće poslove i Ivana Balatinac, tajnica Zaklade.

Tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg zahvalio je Zakladi u ime Caritasovih korisnika na njihovo uvrštavanje u ovu akciju ali i na vrijednim darovima. Istaknuo je kako Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao jedna od najdugovječnijih ustanova u Republici Hrvatskoj već osamedet i pet godina pomaže djeci te je izrazio nadu da će se suradnja ovih dviju organizacija proširiti i na druga područja na dobrobit djece s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.


TIJEK AKCIJE »UČINI MALI KORAK VELIKIM«

S namjerom predstavljanja javnosti svojega rada na originalniji način, Zaklada »Hrvatska za djecu« 2017. godine pokrenula je akciju »Učini mali korak velikim« u okviru koje je tiskana emotivna slikovnica s istim naslovom.

Zaklada si je postavila za cilj ispuniti želje 1.000 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s teškoćama u razvoju koja se nalaze u institucionalnoj skrbi. Korisnici navedenih ustanova širom Lijepe naše nacrtali su svoje želje, koje su zatim lijepljene u slikovnice. Sve pristigle dječje želje Zaklada je prezentirala javnosti u nekoliko hrvatskih gradova, a potom su iste pod šifrom objavljene na facebook stranici Zaklade.

Građani su se u akciju uključivali tako da bi izabrali želju koju žele i mogu ispuniti, a zauzvrat su besplatno dobivali za uspomenu po jedan primjerak slikovnice s orginalnim dječjim crtežom te želje. Darove kupljene prema izabranim željama građani su slali ili dostavljali u Zakladu, gdje su ih zaposlenici po potrebi umatali u ukrasni papir te označavali imenom i šifrom djeteta.

»Poslije dva-tri mjeseca prikupljanja darova, došao je na red 'slađi' dio ove priče - podjela darova! Caritas Zagrebačke nadbiskupije sedma je ustanova u koju smo donijeli 'ispunjene želje'. Prije Caritasa posjetili smo jednu ustanovu u Zagrebu, a prošla dva dana v. d. upraviteljica Zaklade gospođa Renata Gubić posjetila je pet ustanova s područja Zadra i Splita. Za podjelu nam je ostalo još oko sedamsto darova ali nam je također preostalo i stotinjak neispunjenih želja pa i ovom prilikom na to obraćamo pažnju građanima, koji bi na taj način željeli razveseliti neko dijete iz spomenutih ustanova«, izjavila je prigodom primopredaje stručna suradnica Bradač.

-
Na fotografiji gore: Primjer slikovnice »Učini mali korak velikim« s orginalnim dječjim crtežom-željom
Na fotografiji dolje: Darovi u uredu Zaklade »Hrvatska za djecu«, koji će uskoro biti podijeljeni
-