KRIZMANIČKA AKCIJA »JA SAM ZA 5!«

17.4.2019. Slika: KRIZMANIČKA AKCIJA »JA SAM ZA 5!«

U okviru pripreme za sakramenat svete potvrde, osmaši iz Soblinca tijekom korizme odricali se kako bi darovima razveselili djecu i mlade u Caritasovoj kući u Vugrovcu


Polaznici treće godine priprave za sakrament svete potvrde u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu (učenici osmih razreda osnovne škole), često su spominjali karitativno djelovanje bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika naše domovine. Posebno im je bila zanimljiva njegova nesebična spremnost za pomoć djeci u ratnom razdoblju.

Zagledani u ovog velikog dobrotvora djece, budući krizmanici osmih razreda su, uz poticaj animatorica Ivane Filipović i Maje Vojnović, odlučili organizirati akciju pod nazivom »Ja sam za 5!«. Upravitelj župe vlč. Ivan Lastovčić, koji potiče mlade na aktivnost i otvorenost srca, blagoslovio je ovu akciju te je pozvao i roditelje budućih krizmanika da svojoj djeci pruže podršku.

Tijekom pet tjedana, svaki pripravnik za krizmu (ovisno o svojim mogućnostima) odricao se nečega u korist kupnje jednog od higijenskih proizvoda (šampon za kosu, gel za tuširanje, pasta za zube,... ) te su na kraju akcije svi zajedno pripremili pakete s prikupljenim proizvodima.



Jedan paket su u subotu 13. travnja odnijeli u Kuću sv. Franje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vugrovcu. Nekoliko krizmanika, koji su kao predstavnici cijele grupe zajedno s animatoricama Ivanom i Majom posjetili Caritasovu Kuću sv. Franje u Vugrovcu, proveli su večer u druženju s djecom. Sve je razveselila šarena čestitka XL formata koju su krizmanici prigodno izradili za djecu.



Drugi paket već je pripremljen, a njega će poslije Uskrsa osmaši odnijeti u drugi dječji dom.

Ovim aktivnostima kandidati za sv. potvrdu bili su potaknuti razmišljati o izazovima svakodnevice u kojoj se nalaze njihovi vršnjaci, koji nemaju mogućnost živjeti u obiteljima i koji kao oslonac i podršku nemaju mamu i tatu. Na taj način pomoglo im se da shvate koliko su bogati već time što imaju sve potrebno za život te nisu ovisni o dobroti i donaciji nepoznatih ljudi. Tako je susret s vršnjacima u Caritasovoj kući za njih bilo jedno dragocjeno iskustvo, kao i iskustvo volontiranja kroz koje su osjetili radost zbog toga što su napravili nešto vrijedno te nekome pomogli. Animatorice Ivana i Maja tako su im pomogle shvatiti da osjećaj radosti ne izvire iz posjedovanja materijalnih dobara već iz dijeljenja onoga što imaju.

I s učenicima šestih i sedmih razreda osnovne škole, koji se pripremaju za sakrament svete potvrde, također rade vrlo aktivni članovi župne Zajednice maldih, koji uz svoje studentske i druge obveze ulažu trud i vrijeme kako bi bili na raspolaganju mladim katehizantima i svojim služenjem dali im primjer kako se živi vjera. Dobrota i trud malih i velikih članova župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu dokazuju da u zajedništvu koračaju stopama bl. Alojzija Stepinca!

Vlatka Burić