KORIZMENO HODOČAŠĆE ZA UMIROVLJENIKE I OSOBE S INVALIDITETOM

6.4.2019. Slika: KORIZMENO HODOČAŠĆE ZA UMIROVLJENIKE I OSOBE S INVALIDITETOM

U okviru programa duhovne skrbi za umirovljenike i osobe s invaliditetom, zagrebački Caritas organizirao je 5. travnja za njih korizmeno hodočašće u Pregradu i Vinagoru


Četrdesetak Caritasovih korisnika, koji su došli u pratnji nekoliko zaposlenika i volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, tijekom hodočašća bili su na svetoj misi u pregradskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te su razgledali Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Poslije stanke za objed, posjetili su i Svetište Majke Božje Vinagorske.

U pregradskoj župnoj crkvi, poznatoj još i kao zagorska katedrala, hodočasnike su srdačno dočekali kapelan vlč. Ivan Zovko i katehistica časna sestra Bernardica Jurić, a zatim su ih i počastili. Velečasni Zovko pokazao im je crkvu i upoznao ih s njezinom poviješću te je predslavio svetu misu.



Kroz zanimljiv i bogat postav Muzeja grada Pregrade goste iz Zagreba proveo je ravnatelj Davor Špoljar, a u Vinagori ih je dočekao i sa Svetištem upoznao vlč. Dragutin Gereci, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije (na fotografiji dolje).



Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje vlč. Ivanu Mikecu, župniku iz Pregrade njegovim pastoralnim pomoćnicima te župniku iz Vinagore na srdačnom gostoprimstvu korisnika-hodočasnika, a gospodinu Špoljaru na besplatnim ulaznicama i stručnom vodstvu kroz pregradski muzej.

Bistrou »As« iz Pregrade Caritas zahvaljuje na donaciji deserta (palačinke), a Temeljnom ogranku HDZ-a »Silvije Strahimir Kranjčević«, Trešnjevka - sjever iz Zagreba i predsjednici njegova Izvršnog odbora gospođi Snježani Žuglić na participaciji od 500,00 kn za troškove hodočašća. Caritas je hodočasnicima darovao sokove, grickalice i kekse.

Koliko osobama s invaliditetom i umirovljenicima znače ovakva kratka ali sadržajna izbivanja iz svakodnevnog životnog okruženja, ukratko je opisao gospodin Juraj Grizelj, sedamdesetjednogodišnji umirovljenik. Njemu je bilo izvanredno na ovom hodočašću - pravi doživljaj! - te je poželio da se ovako nešto svaki tjedan organizira. On inače ne propušta izlete i hodočašća na koje ga redovito Caritas poziva pa tako još u sjećanju čuva lijepe uspomene s Trsata, Čakovca, Marije Bistrice i drugih odredišta u Lijepoj našoj.


- - -

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Pregrada
http://www.zupa.pregrada.hr/povijest.php
https://www.facebook.com/zupa.pregrada/

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina
http://www.mdc.hr/hr/mdc/zbirke-fondovi/fototeka/muzej-grada-pregrade-dr-zlatko-dragutin-tudjina/
https://www.pregrada.hr/muzej-grada-pregrade-zlatko-dragutin-tudjina

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije - Vinagora
http://www.zupa-vinagora.hr
https://www.facebook.com/Župa-Pohoda-BDM-Vinagora-275322019266300/