KORISNICI KUĆE EMAUS NA ŽUMBERKU

1.8.2020. Slika: KORISNICI KUĆE EMAUS NA ŽUMBERKU

U periodu od 20. do 24. srpnja ove godine korisnici i djelatnici Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Emaus« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije boravili su u njegovoj kući za odmor u naselju Kalje na Žumberku s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i zajedničkog druženja.


U navedenom razdoblju na Žumberku je boravilo desetero korisnika u pratnji odgajateljica Željke Cvrtila, Monike Mudri i Irene Rimac te kuharice s. Nikodeme (Marije) Sokol.

Odmah po dolasku, s korisnicima je zajednički osmišljen dnevni red te su dogovorena pravila ponašanja. Također, upućeni su u svoja dnevna zaduženja, s ciljem održavanja prostora čistim i ugodnim za stanovanje. Tijekom boravka korisnici su, uz zajedničko druženje, razgovore i igre, sudjelovali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom – sportske igre, duge šetnje – tijekom kojih su posjećena okolna naselja, paljenje logorske vatre i pečenje kukuruza i kobasica.

Jedan korisnik je, zbog povišene tjelesne temperature, dan ranije vraćen u Zagreb, a sve u dogovoru s nadležnim službama. U brizi za njega, korisnici su se navečer zajednički pomolili za njegovo što brže ozdravljenje.

Caritasovi korisnici iz Kuće Emaus cijelo vrijeme boravka aktivno su sudjelovali u navedenim aktivnostima i zajedničkom druženju, poštujući dogovorena pravila ponašanja, tako da je druženje proteklo u ugodnoj i pozitivnoj atmosferi. Zapravo je cijeli program bio osmišljem kao relaksirajuće druženje, a s ciljem odmaka od trenutne situacije vezano uz virus COVID-19.

Da je grupa cijelo vrijeme djelovala i ponašala se kao jedno, i ove godine je potvrdila i gospođa Melita Madirazza, voditeljica Caritasove kuće za odmor u mjestu Kalje, koja ih je pohvalila za iznimno dobro ponašanje i suradnju.


Željka Cvrtila / Monika Mudri / Irena Rimac / s. Nikodema (Marija) Sokol


Na fotografijama:
Paljenje logorske vatre; priprema večere; odlazak u obližnje selo na piknik.