KLAUNOVIDOKTORI U BREZOVICI

15.2.2017. Slika: KLAUNOVIDOKTORI U BREZOVICI

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori održali su dvije interaktivne, glazbene predstave Karavan Orkestar za korisnike Caritasove kuće »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovci.

U okviru programa »Karavan Orkestar«, troje klaunovadoktora - Dr. Zvekan (Damir Mihaljević), Sestra Milosrdić (Marina Bažulić) i Doktorica Krafnica (Davorka Horvat) - iz udruge »CRVENI NOSOVI« 15. veljače održali su predstave za dvije skupine korisnika Kuće za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.



Cilj održavanja ovih predstava ukratko opisuje Christophe Dumalin, međunarodni koordinator programa Karavan Orkestar: »Cilj projekta jest susret s djecom. Djeci je važno to što im nudimo mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključeni. Klaunovidoktori djeci pružaju vrijeme i mjesto za reakciju, omogućuju im da budu svoji što u društvu nemaju priliku. Društvo u kojem živimo bazirano je na brzini i efikasnosti, a djeca s teškoćama u razvoju nisu brza ni efikasna, ne ispunjavaju očekivanja društva. Međutim društvo u kojem živimo ne zna biti sretno, stalno izmišljamo nova pomagala i podražaje kako bi bili sretni, a djeca za koju govorimo da imaju poteškoće u razvoju uživaju upravo u susretu s čovjekom. Ona su sretna u stvarnom vremenu, njihova sreća ne ovisi o stvarima, otvorenija su i iskrena, ako vas pitaju kako ste, onda im je to stvarno bitno i zanima ih. Međutim za takvu komunikaciju njima treba vremena, mi im dajemo vrijeme za reakciju. Mislim da bi svi mogli i možemo puno naučiti od djece s poteškoćama.«

Predstava je financirana donacijama građana, a s istim zabavnim programom klaunovidoktori su nedavno nastupili i u Centru za rehabilitaciju Zagreb - Podružnici Sloboština, dnevnom centru za djecu s teškoćama u razvoju te u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.