KARITATIVNA AKCIJA »OBITELJ ZA OBITELJ« I ADVENTSKI KALENDAR CARITASA ŽUPE SV. JOSIPA

8.1.2020. Slika: KARITATIVNA AKCIJA »OBITELJ ZA OBITELJ« I ADVENTSKI KALENDAR CARITASA ŽUPE SV. JOSIPA

Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno je organizirao adventsku akciju »Obitelj za obitelj«. Akcija je bila provedena tako da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz župe koja je u potrebi. Paketi su sadržavai prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine, ukrase za Božić, igračke za djecu i slično.


Akcija je započela na 1. nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca, kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve. Kako je vrijeme odmicalo, naša košara se punila sve više, a župljani su se odazivali u velikom broju. Akciji su se priključila i djeca iz obližnjeg vrtića kao i učenici nekih škola.

Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je jedan obrazac, na temelju kojeg župljani mogu darivati, nazvan »Caritasov adventski kalendar« u kojemu svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu, primjerice: 1. prosinca skupljalo se ulje, 2. prosinca brašno, 3. prosinca šećer i tako dan po dan i eto nam božićnog paketa.

Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalendar prepoznat i izvan granica naše župe što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja. A da ne bi ostalo sve samo na pukom stavljanju namirnica u završnom tjednu osmislili smo i nematerijalne zadatke – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

Također, na 3. Nedjelju došašća, na Nedjelju Caritasa prezentirali smo župljanima izvješće o radu našeg župnog Caritasa želeći im na taj način prikazati sve što naš Caritas čini za potrebite, a ujedno i zahvaliti na svakoj njihovoj podršci i pomoći.

Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova akcija Caritasa župe sv. Josipa uspije i urodi brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno.

Ove godine podijelili smo rekordnih 204 božićna paketa. A svi oni naši darivatelji kada se okupe oko svojeg blagdanskog stola neka budu svjesni da su nekoj drugoj obitelji uljepšali Božić. To je i upravo smisao Božića - malog Boga – donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni.

Iako je akcija darivanja završena, vjerujemo da će njeni plodovi još dugo ostaviti trag kako u srcima potrebitih, tako i onih koji su darivali.


Autor teksta i fotografija:

Damir David, voditelj Caritasa župe sv. Josipa
na zagrebčkoj Trešnjevci