KARDINAL BOZANIĆ: CRKVA NE MOŽE BEZ CARITASA

22.12.2018. Slika: KARDINAL BOZANIĆ: CRKVA NE MOŽE BEZ CARITASA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u četvrtak 20. prosinca 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru s djelatnicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predvođenim ravnateljicom s. Jelenom Lončar. Susretu je prisustvovao i mons. Juraj Jerneić, predsjednik zagrebačkog Caritasa.

U ime djelatnika Caritasa, čestitku Kardinalu uputila je ravnateljica s. Jelena Lončar, koja je na početku istaknula kako su ovi, predbožićni susreti sa zagrebačkim nadbiskupom uvijek radosna prigoda za zajedništvo s pastirom kojemu zahvaljuje na brizi u protekloj građanskoj godini. Pitajući se ide li Caritas u dobrome smjeru i je li mogao učiniti više i bolje, ravnateljica Lončar kazala je da je Caritas činio kako je najbolje znao.


Osvrnula se na proteklu godinu te zaključila kako u hrvatskom narodu ima puno dobra. Zalog tomu su brojni dobročinitelji i volonteri koji nas prate i pomažu u našem radu. To se u protekloj godini ponajviše očitovalo akcijom „Da život imaju“ – rekla je s. Lončar, te zahvalila Kardinalu što je taj projekt svesrdno podržao svojom prisutnošću, molitvom, ali i konkretnom pomoći.

Brojni su volonteri, nastavila je, bili uključeni u Caritasove projekte. Njihova zauzetost mnogo je više od usluge koja se nekome čini ili od vremena koje se nekome daruje. Ona pridonosi stvaranju nove kulture i djelovanja koje potičemo među mladima u župnim zajednicama – naglasila je.


Napomenula je kako vrijeme u kojem živimo pred nas stavlja brojne izazove, kao i to da se zaposlenici Caritasa svakodnevno zauzimaju ne samo za ublažavanje materijalne oskudice, nego i za duhovno jačanje i stvaranje pozitivnog ozračja među korisnicima. Ozračje dobra što nam po Kristovu rođenju donosi božićno vrijeme potrebno je svima nama, stoga ćemo svoja zalaganja nastaviti i pojačati u idućoj godini – zaključila je ravnateljica Lončar, uručivši Kardinalu poklon – ribu koju je iz drva masline s Krka izradio Caritasov vanjski suradnik pravnik Elio Marin, kao simbol i znak zahvalnosti brojnih korisnika kojima je Caritas svojom darežljivošću utažio glad, ali i onih koji vapiju za Caritasovom pomoći i blizinom.


Kardinal Bozanić u svom je obraćanju podsjetio kako Crkva ne može bez Caritasa te da svako djelovanje zagrebačkog Caritasa mora očitovati upravo tu činjenicu. Kada je riječ o karitativnim aktivnostima, Kardinal je kazao da je to područje na kojem nikada nećemo moći reći da smo učinili sve jer je i Isus rekao da ćemo siromašne uvijek imati uz sebe.

Gledajući rad Caritasa unatrag desetak godina, Kardinal je istaknuo da trebamo biti zadovoljni jer je svojim zalaganjem i mudrim vodstvom Caritas osvijetlio lice Crkve ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj.


Izrazio je radost što se projekt izgradnje i otvorenja Kuće za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“ realizirao te potaknuo vodstvo i djelatnike Caritasa da u idućoj godini nastoje još više animirati skupine Caritasovih djelatnika po župama.

Caritas je uvijek i pitanje mašte kako doći do onih stvarnih potrebnih i kako njih ne preskočiti, a isto tako moramo biti mudri jer nažalost ima onih koji nastoje iskoristiti Caritas u neke svoje svrhe – zaključio je Kardinal.



U razgovoru su djelatnici Caritasa izrazili zabrinutost zbog inercije državnih institucija zbog koje ne mogu provoditi željene karitativne projekte.

Također su Kardinala pobliže upoznali s projektom podjele paketa hrane, higijene i školskog pribora, kojim je tijekom 2018. godine bilo obuhvaćeno 4500 osoba. Izraženo je i zadovoljstvo što Caritas broji sve više volontera, posebice mladih.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr