Kako Božić i Novu godinu dočekuju žene i djeca u sigurnoj kući

27.12.2019. Slika: Kako Božić i Novu godinu dočekuju žene i djeca u sigurnoj kući

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana obično budi pozitivnu energiju u ljudima, no na žalost u obiteljima u kojima vlada nesklad i nasilje to je često jedno od najtužnijih razdoblja u godini. O tome najbolje svjedoče brojene sigurne kuće diljem Hrvatske koje baš u ovo doba godine bilježe veći broj zahtjeva za pomoć što nam potvrđuju i iz zagrebačkog Caritasa.


“Na žalost dolaskom blagdana raste i broj nasilja, pa nije rijetkost da ženu s djecom primimo i na Badnjak, Božić ili Novu Godinu. Jako puno radimo na tome da se u našoj Kući svi korisnici osjećaju sigurno, prihvaćeno, ugodno… Nastojimo im olakšati koliko možemo ali zasigurno im ne možemo zamijeniti njihovu obitelj koja im posebno u te dane jako nedostaje” kaže nam Ljiljana Karlović, voditeljica Kuće za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Ženama i djeci koji su smješteni kod njih nastoje osigurati svečan, topao i koliko je moguće radostan Božić i Novu godinu.

“Organiziramo različite aktivnosti kako bi što veselije dočekali i proveli božićne blagdane, ne možemo im nadomjestiti obitelj ali ih možemo razumjeti, čuti, utješiti, zagrliti… i to je vrlo često jedino što im i treba”, kaže voditeljica Kuće i prepričava teška iskustva ovih žena:

“Često čujemo da su u suzama bile same, pune masnica od batina, napuštene u kutku sobe, bez ikakve volje i želje za životom, a kamoli za slavljem.”



Prosinac u Kući za žrtve nasilja CZN

Cijeli je prosinac u Kući za žrtve obiteljskog nasilja posvećen pripremama za Božić uz tradiciju koju su njihove korisnice njegovale i u svojem domu. Djeca u Kući posebno se vesele Sv. Nikoli, izrađuju se čizmice, pripremaju pokloni, a na Sv. Luciju sije se pšenica i svaka majka sa svojom djecom vodi brigu o svojoj zasijanoj pšenici. Korisnicama koje žele i imaju potrebu omogućava se duhovna obnova u Kući. Žrtve obiteljskog nasilja ne zaboravljaju ni Centre za socijalnu skrb preko kojih su došle u sigurnu kuću – šalju im ručno izrađene čestitke. Donatorima koji im dolaze u posjet, u znak zahvale poklanjaju različite ukrase koje su također same izradile. Peku se domaći božićni kolači za sve u Kući i one koji ih tih dana posjete. Organiziraju se druženja izvan Kuće, pa tako sada pred Novu godinu planiraju obilazak Božićne bajke obitelji Salaj u Čazmi.

“Na Badnjak sve korisnice sudjeluju u kićenju bora. Kuća im nastoji osigurati poklone za ispod bora. Osim toga taj dan priprema se hrana za Božić – pečenje odojka, pravljenje domaćih mlinaca, slaže se sarma, francuska salata i sl. Svih tih dana u Kući vlada poseban ugođaj, sve je užurbano, veselo, razdragano, mirisno….ali na žalost tu su i emocije koje same žene ali i djeca proživljavaju, neki se teže nose s tim, ali djelatnice su tu da im budu podrška u takvim trenucima”, opisuje voditeljica Kuće.


Naviru sjećanja, a ona su često tužna i teška i nekako se u blagdanskim danima doživljavaju jačim intenzitetom. No, i same korisnice su jedna drugoj podrška u tim danima pričajući o Božićima koje su dočekivale u suzama, strahu, vani na hladnoći… Ovaj Božić i Nova godina u sigurnoj Kući su im daleko bolji, sigurniji i veseliji.

“Neke žene i u te dane nisu imale što staviti djeci na stol jer je pijani suprug i otac sve novce dao za piće ili kockanje. Sve korisnice potičemo da se za Novu Godinu lijepo urede te da pjesmom i veseljem dočekaju novo ljeto s novim željama, a te želje uglavnom se svode samo na jednu – da imaju svoj mir i slobodu”, zaključuje Ljiljana Karlović.


Antonija Dujmović


Izvor: https://www.zeneimediji.hr/kako-bozic-i-novu-godinu-docekuju-zene-i-djeca-u-sigurnoj-kuci/