Izviđači iz Dubrave preporučuju Kalje

11.1.2013. Slika: Izviđači iz Dubrave preporučuju Kalje

Tijekom protekla tri mjeseca Caritasova kuća za odmor u Kalju na Žumberku primila je nekoliko skupina prijatelja prirode - mlade i one malo starije osobe koje su uživale u druženju i ugodnom smještaju u idiličnom zimskom ugođaju udaljenom samo sat vremena vožnje od metropole.

U četvrtak 10. siječnja svoj sedmodnevni boravak u Kalju završili su članovi 28. samostalne družine izviđača »Dubrava« - izviđačke udruge koja još od 1965. godine okuplja ljubitelje prirode, pjesme i volonterskog rada.

»U skupini koja je svoj boravak započela 3. siječnja bilo je i izviđača koji su prvi puta u Kalju zimovali prije sedam godina - kada je i započela suradnja zagrebačkih izviđača sa zagrebačkim Caritasa«, napominje voditeljica kuće Melita Madiraza.

»Svake godine za vrijeme zimski školskih praznika, organiziramo zimovanja (višednevnu aktivnost). Ove godine naša je družina po četvrti puta za svoj privremeni dom izabrala Caritasovo odmaralište u Kalju. Kroz proteklih sedam dana naša trideset i dva člana dane su provodili kroz igre, izviđačke radionice i predavanja za čiju su se provedbu pobrinuli naši voditelji. Svih sudionici vratili su se sretni i zadovoljni svojim kućama«, rekao je načelnik 28. SDI Dubrava Mihovil Rogina, koji ovu Caritasovu kuću za odmor toplo preporučuje svim prijateljima izviđačima, ali i drugim organizacijama, udrugama i organiziranim izletnicima. Njegovu izjavu nadopunila je Julija Capjak, tajnica 28. SDI Dubrava: »Osjećali smo se kao kod kuće zbog ukusne hrane koju su nam pripremile drage tete kuharice, Lidija i Ema; zbog gospodina Nikole koji je bio tu za sve popravke i, naravno, zbog predivne tete Melite koja je bila otvorena za sve prijedloge, slušala sve probleme i bila spremna za dogovor u svakoj situaciji. Svima im veliko hvala!«

Izviđački foto-album sa Žumberka


RAD KUĆE TIJEKOM PROTEKLOG TROMJESEČJA

»Tijekom mjeseca listopada imali smo duhovne vježbe, a u studenom su održane tri vikend-radionice za osobe s invalidietom koje su korisnici Caritasa. Projekt je sufinancirao Grad Zagreb. Skupina planinara iz zagrebačkog društva 'Vihor' u Kalju je boravila početkom prosinca, a dvadeset i pet župljana iz Sesveta nažalost nije uspjelo doći do našeg objekta jer ih je na pola puta doslovno zameo snijeg pa su duhovnu obnovu proveli u grkokatoličkoj župi Sošice, gdje ih je ugostio župnik. Ovih dana, kako je to već običaj, objekt nam je blagoslovio predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Kalju«, navodi voditeljica Madiraza.


OBJEKT I PONUDA

Caritasovo odmaralište u Kalju nalazi se u preuređenom župnom dvoru, otvorenom u lipnju 2001. godine. Posebno je pogodno za organiziranje duhovnih vježbi i susreta za članove crkvenih udruga te raznih župnih skupina. Pruža također optimalne uvjete za smještaj izviđača, planinarskih društava, sportskih klubova, članova umirovljeničkih i drugih udruga. Posjetiteljima se nudi smještaj, prehrana i popratni sadržaji za jednodnevne izlete, vikend programe i višednevne boravke u prirodi. Usluga obuhvaća: smještaj od 30 kreveta, domaću kuhinju, grijanje, dvorane za radionice i druženje, površine za rekreaciju, sanitarni čvor. Više informacija: Melita Madirazza - melita.madirazza@live.com; mob. 098 408 534.