Izobrazba o prirodnoj potpori razvoju »Marte Meo«

6.5.2016. Slika: Izobrazba o prirodnoj potpori razvoju »Marte Meo«

MARTE MEO® International iz Eindhovena, Akademija za razvojnu rehabilitaciju i Centar »Slava Raškaj« iz Zagreba u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije organizirali su obavijesni tečaj »Marte Meo - moć 'dobrih' slika / prirodna potpora djeci i mladima bez roditelja«.

Cjelodnevni tečaj, koji je prijavljen za bodovanje stručnim komorama, održan je 6. svibnja u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici, a na njemu je sudjelovalo četrdesetak polaznika - zaposlenika i volontera zagrebačkog Caritasa, te vanjskih sudionika. Ovaj tečaj bio je namijenjen svima koji se profesionalno bave djecom bez roditelja.


Tečaj je vodila gospođa Hildegard Rausch, voditeljica Marte Meo prakse u Darmstadtu, Marte Meo licencna supervizorica, sistemska terapeutkinja i gostujuća docentkinja na Kölnskom institutu za savjetovanje i pedagoško usavršavanje (Kölner Institut für Beratung und pädagogische Professionalisierung).

Predavanja gospođe Rausch s njemačkog je prevodila Marte Meo licencna supervizorica Silvija Philipps Reichherzer, koja je ukratko predstavila ovaj program: »Marte Meo je latinski izraz koji se prevodi ‘vlastitim snagama‘. Marte Meo je razvila Maria Aarts, nizozemska socijalna pedagoginja. Ona je utvrdila da se najlakše nekoga može navesti da se ponaša na određeni način pokazujući što je dobro u onome što već radi. Marte Meo temelji se na pomnoj analizi snimaka svakodnevnih interakcija i pronalaženju prilika za napredovanje. Promatranjem video snimaka moguće je uvidjeti kada se u svakodnevnim situacijama javlja prilika za razvoj. Moguće je jasno odrediti što se događa i razlučiti zašto to doprinosi napredovanju. Tijekom ovog stručnog usavršavanja polaznici su upoznali Mate Meo elemente - elemente podupiruće komunikacije i doživjeli na snimkama Marte Meo način rada s djecom i mladima i što se njime može postići. Pri tom su razvili sposobnost zamjećivanja i uvida tijekom odvijanja svakodnevnih interakcija te će moći odrediti kako se može ciljano ohrabrivati i podupirati djecu da bi razvila komunikacijske, socijalne i emocionalne vještine koje su im neophodne za uspješno suočavanje s okolinom i samima sobom. Marte Meo način gledanja pomoći će im da u praksi ostvare bolju suradnju i time povećaju učinkovitost svojega stručnog rada.«



Od supervizorice Philipps Reichherzer doznajemo da u Hrvatskoj djeluje više od 200 Marte Meo praktičara, 26 Marte Meo terapeuta: »Marte Meo primjenjuje se u vrtićima, bolnicama, školama i centrima za odgoj i obrazovanje i posebnim ustanovama koje se bave djecom s teškoćama u razvoju.«

Svi zainteresirani za daljnje usavršavanje u Marte Meo programu, više podataka mogu naći na mrežnim stranicama Akademije za razvojnu rehabilitaciju www.akademija-rr.hr te upitom na mob. 091 66 77 643 ili e-mail sreichherzer@gmail.com.