Izlet volontera i zaposlenika

12.9.2016. Slika: Izlet volontera i zaposlenika

Volonteri i zaposlenici Projekta »Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi« 10. rujna proveli su na jednodnevnom izletu u Žumberak, kojega je Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao u znak zahvale i priznanja za predani rad u sklopu projekta.

»Prva postaja našeg izleta bila je posjet grkokatoličkoj župi Sv. Jurja u Stojdragi, u kojoj smo se susreli s vlč. Milom Vranešićem, razgledali župnu crkvu i Uskočki muzej. Zatim smo posjetili Novo Selo Žumberačko, u kojemu se nalazi osnovna škola i kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića. U selu Brateljima pogledali smo antičke iskopine i upoznali se s 'legendom Žuberka' Perom Brateljem zvanim Vasak. Kod kapele sv. Petke u Budinjaku pomolili smo se na grobu vlč. Štefa Ivanušića, zvanog pop Štef, upravitelja triju žumberačkh župa. Objedovali smo u Caritasovom odmaralištu u Kalju, gdje smo obišli župnu crkvu sv. Mihaela arkanđela. Potom smo nastavili svoj put do sela Tomaševaca, odakle smo pješačili preko Kekić Drage do Starog Grada. Nakon kratke vožnje popeli smo se na Sopotski slap te šumskom stazom hodali do sela Sopota. Posjetili smo i jamu Jazovku, gdje smo se pomolili za pobijene krajem Drugoga svjetskog rata i upalili lampion njima u spomen. Kod sestara bazilijanki u Sošicama razgledali smo njihov etnografski muzej. Na zadnjoj postaji izleta pohodili smo grkokatoličku župu Blagovijesti u Pribiću, gdje nas je primio župnik Nenad Krajačić, upoznavši nas s grkokatoličkim obredom i vjerskim životom svoje župe«, opisuje itinerarij ovoga poučnog i zanimljivog izleta Josip Crnković, voditelj Projekta »Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi«.

»Bilo je, jednom riječju - odlično!«, s ushitom potvrđuje volonterka Dijana Rajnoha, naglašavajući opušteni ugođaj tijekom čiavog izleta te dobro vodstvo gospodina Crkovića od kojega su doznali jako puno o povijesti Žumberka. Smatra da bi bilo dobro ovakve izlete organizirati jednom mjesečno.


»PO POVRATKU KUĆI OSJEĆAM SE ISPUNJENO!«

Među dvjestotnjak volontera, koji u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije iz dana u dan na raznim područjima karitativnog rada pomažu korisnicima, je i gospođa Mirjana Škrinjarić, pedesttrogodišnja nezaposlena ugostiteljska radnica. Potaknuta željom da u svoje slobodno vrijeme nešto korisno učini za sebe i za druge, došla je do zagrebačkog Caritasa te je u travnju mjesecu ove godine započela volontirati u projektu »Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi« u Gajnicama u okviru kojega je od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine izdano je ukupno 3 427 paketa hrane i higijenskih potrepština ukupne vrijednosti 2.317.423,75 kuna.

Od ponedjeljka do petka ona dnevno provede u Caritasu prosječno četiri sata, radeći na podjeli kruha, pripremanju paketa s hranom i higijenskim potrepštinama te čišćenju prostorija u kojima se Projekt odvija. Gospođa Mirjana u svojoj odluci naišla je na podršku svoje obitelji i to joj je bilo najvažnije za početak. Svakodnevni dodatni poticaj da nastavi volontirati je ispunjavajuće iskustvo da je pomogla mnogima koji u našem gradu vrlo teško žive. »Po povratku kući osjećam se ispunjeno!«, opisuje ona svoje duševno raspoloženje s kojim se uvijek vraća kući iz Crnojezerske 20. Uz njezin altruizam, dobra ekipa s kojom radi dodatno olakšava svakodnevne zahtjeve ovog posla, koji sponekad znaju biti vrlo naporni pa im je odmor poput izleta na Žumberak nagrada za dušu i tijelo. Zbog svega navedenog, gospođa Mirjana je sigurna da bi nastavila volontirati u Caritasu, barem nekoliko sati tjedno, onako 'za dušu', čak i kada bi našla posao.