GLAS U PUSTINJI, KOLAČI I ROCK

16.12.2017. Slika: GLAS U PUSTINJI, KOLAČI I ROCK

Već dvadeset i jednu godinu zaredom, zahvaljujući entuzijazmu gospodina Antuna Đureka, Adventski susreti osoba s invaliditetom zagrebačkog Caritasa obilježeni su gostovanjima slavonskih vokalno-glazbenih skupina i velikim donacijama kolača, voća, igračaka i drugih dobara

Na tradicionalni Adventski susret osoba s invaliditetom Caritas Zagrebačke nadbiskupije pozvao je stotinjak uzvanika, a program je započeo misnim slavljem održanim u športskoj dvorani Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.

Voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca Zoran Kljajić na početku programa izrazio je srdačnu dobrodošlicu svim sudionicima te im prenio pozdrave i božićne čestitke s. Jelene Lončar, ravnateljice Caritasa.

Umirovljeni svećenik velečasni Josip Babić u prigodnoj homiliji osvrnuo se na biblijske tekstove koji otkrivaju da je Isus Nazarećanin doista očekivani Spasitelj - i to ne ne samo Izraela već svih naroda, čitavoga čovječanstva, svih ljudi - od postanka ljudskoga roda do posljednjega čovjeka koji će se začeti. U pripremi za dostojno slavljenje svetkovine Kristova rođenja posebice je naglasio važnost poniznosti, pomirenja s Bogom u sakramentu sv. ispovijedi te dobrih djela.

Misno slavlje pjevanjem su uzveličale članice ženske pjevačke skupine »Drumarice« iz Brodskoga Stupnika u sastavu: Marijana Klepić, Nada Čorak, Marica Sertić, Josipa Nikolić, Ranka Baneža, Zdenka Aničić i Kata Medved.

Osim gospođe Janje Trepšić iz Prnjavora, narodnom nošnjom ali i sigurnim scenskim nastupom istaknuo se u zabavnom dijelu programa i mladi Josip Matanović iz Vrhovine (Općina Garčin), koji je otpjevao i na braču odsvirao nekoliko pjesama. Prije njega nastupile su Drumarice srčano izvevši nekoliko pjesama, a zatim je legendarna donjoandrijevačka rock-grupa »Kings« - u sastavu: Josip Špoljar, Tomislav Šarić, Dinko Rosandić, Franjo Dorić, Marko Grlić i glazbenik Nenad Seletković sa svojim đacima: Antoniom, Tomislavom i dva Filipa - oko sat vremena držala na nogama sve one koji su se na bilo koji način mogli kretati dok su ostali, sputani fzički ograničenjima pratili ritam rocka kako god su mogli.

Za stotinjak uzvanika - osoba s invaliditetom - Caritas Zagrebačke nadbiskupije pripremio je bogate poklon-pakete s prehrambenim i higijenskim potrepštinama. Sadržaj paketa donacijama su pomogli tvrtka Naturprodukt d.o.o., ljekarna Diakonia - vrelo zdravlja d.o.o. i vlč. Stjepan Penić, voditelj Hrvatske katoličke misije Essen u Njemačkoj.

Caritasovi pakati dodatno su pojačani kolačima koje je gospodin Antun Đurek prikupio od brojnih domaćica s područja Brodsko-posavske županije. Za njegovu zauzetost u prikupljanju donacija i organiziranju glazbenih sastava za ove susrete tijekom dvadeset i jednu godinu, voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca Zoran Kljajić uručio mu je svečanu zahvalnicu u ime ravnateljice Caritasa s. Jelene Lončar. Zahvaljujući se na ovom priznanju, gospodin Đurek istaknuo je da sve svje dosadašnje proslave Božića, zahvaljujući Caritasovim susretima soba s invaliditetom, može opisati samo s tri riječi: »Radost Radost! Radost!« te je izrazio nadu da će se, kada o sljedeće godine on ode u mirovinu, naći netko tko će nastaviti ovu vrlo odgojnu i plodnu suradnju.

Zahvalnicu za izvrsnu pripremu mlađih glazbenika i vokalno-glazbenih sastava ovom prilikom je od Caritasa dobio i bliski suradnik gospodina Đureka prof. Nenad Seletković, glazbenik i glazbeni pedagog.

Ovogodišnji Advenski susret osoba s invaliditetom popratilo je snimkama troje članova udruge »Fotoklub Kadar SB« iz Slavonskog Broda, kojima Caritas unaprijed zahvaljuje na medijskoj promidžbi Caritasove skrbi za potrebite te važnosti volonterskog doprinosa tomu radu, poput onoga gospodina Đureka i glazbenika Seletkovića.

Osim što su svim sudionicima susreta osoba s invaliditetom gosti iz Slavonije ostavili srca puna raspjevanog iščekivanja Božića, ostavili su u atriju Kuće bl. Alojzija i puno darova za Caritasove korisnike u Brezovici. U bogatoj donaciji ove godine sudjelovali su: »Pekarnica Janković« iz Brodskog Stupnika; »Pekarnica Maralushaj« i pekarnice »Plavo polje« i iz Slavonskog Broda; Ljekarne Matej iz Slavonskog Broda; »Peredarstvo Gajić« iz Trnjana, OPG Zubić iz Brodskoga Stupnika, a veliku količini poklon-paketa za svoje vršnjake u Brezovici pripremili su i poslali: učenici OŠ Antun Matija Reljković iz Bebrine, s područnim školama; OŠ Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovca, s područnim školama; OŠ Antun Mihanović iz Slavonskog Broda, s područnim školama; djeca-korisnici Vrtića »Zlatni cekin« iz Slavonskog Broda.


F O T O G R A F I J E

https://photos.app.goo.gl/VnJELVgA5vCqU88G3



P O V E Z A N E  V I J E S T I

17. 12. 2016. - DVADESET GODINA DARUJU SE OSOBAMA S INVALIDITETOM
http://www.czn.hr/vijesti/dvadeset-godina-daruju-se-osobama-s-invaliditetom

19. 12. 2015. - RADOSNA ADVENTSKA »GOZBA LJUBAVI« U BREZOVICI
http://www.czn.hr/vijesti/radosna-adventska-gozba-ljubavi-u-brezovici

13. 12. 2014. - DVA ADVENTSKA SUSRETA I POSJET SLAVONACA
http://www.czn.hr/vijesti/dva-adventska-susreta-i-posjet-slavonaca