Emisija Provjereno: Hrvatska opet pokazala veliko srce!

24.3.2018. Slika: Emisija Provjereno: Hrvatska opet pokazala veliko srce!

Još jedna obitelj zbog koje imate razloga biti ponosni! - Njihovu priču ispričala je ekipa Provjerenog prije godinu dana. Temperatura se u to vrijeme, kao i ovih dana, spuštala debelo ispod nule. Jedna je obitelj u maloj trošnoj kućici kraj Karlovca strepila od nadolazeće kiše ili snijega. Prozori zakucani čavlima, zamotani ručnicima da spriječe propuh, plastičnih vrećica uguranih na mjesto crjepova koji nedostaju. Ali, nije siromaštvo to što nas je ganulo, već skromnost i poniznost četvero djece obitelji Brajković. Jedna predivna časna sestra, jedna poštena i vrijedna obitelj i svi vi još jednom ste stvorili pravo malo čudo – Brajkovići danas imaju novu kuću.


Tužna priča obitelji Brajković ispričana je prije godinu dana. Ta šesteročlana obitelj živjela je u trošnoj drvenoj kućici, dane su provodili zgurani u dvije sobice. Kišni i snježni dani njima su stvarali najveću muku jer je vjetar tih dana fijukao kroz zidove, a krov nije izdražavo pa su stvari morali premještati na sredinu sobe gdje ne prokišnjava. Za njihovu situaciju redakciji Provjerenog je javio Caritas, oni su ju ispričali, a za ostale stranice danas sretne priče ponovno ste zaslužni vi jer niste zažmiri i niste ostali ravnodušni. Upravo zbog vas ova obitelj danas ima novi dom!


Devetnaestogodišnja Valentina ponosno pokazuje prostorije svog novog doma. Život koji njezina obitelj danas živi u ovoj kući neusporediv je s onim koji je iza njih. Njih šestero bilo je stisnuto u kućici čije su grede jedva pridržavale trošne zidove. U jednoj su prostoriji spavali, a u drugoj provodili dan, učili i jeli, ako se uopće imalo što za skuhati.

Na to da joj djeca spavaju u čarapicama i dijele pokrivač, da ručnik sprečava ledeni propuh, da se lonci postavljaju kada kiša probija krov nikada se Biserka Brajković nije naviknula kao što se nije ni mirila s osjećajem da će tako provesti ostatak života. Ne zbog sebe, kaže, već zbog njih. Htjela im je omogućiti bezbrižnu i topliju budućnost. I iako nijedan posao ne bi odbili, posla nema. Suprug pomaže u šumi, a ona čisti kuće. Ali dok je čistila tuđe prozore, srce se potajno nadalo.

Najstarija Valentina, Ivana, Vlatka i desetogodišnji Ivica, svoje želje nisu mogli prevaliti preko usana. Toliko skromni i ponizni, bilo ih je sram. Ali, ne uvjeta u kojima žive, jer znaju da mama i tata poduzimaju sve što mogu, već želja, koje su naučili ne izgovarati na glas jer bi roditeljima tek tada puklo srce. Mobitel se Vlatki tada činio dalek poput svemira.



Jedina koja je čula vapaj ove obitelji bila je sestra Jelena iz zagrebačkog Caritasa. No u svojoj želji da pomogne, ostala je usamljena. Na mnoga je vrata kucala, ali bezuspješno. Nije se pronašao zakonski okvir za pomoć ovoj obitelji jer za to nije bilo volje onih na poziciji. Ali, svejedno se dogodilo čudo. U njihove ste živote ušli svi vi koji ste se jednog četvrtka navečer našli ispred televizora.

U Orlovcu kraj Karlovca pronašli su svoj prvi pravi dom. Onaj o kojemu su prije maštali, sada u njemu žive!Presretne jer imaju svoje sobe, priznaju da su prvih nekoliko noći iz navike ipak spavale stisnute u jednu. Nekoliko dana poslije ove tinejdžerice postale su svjesne da napokon imaju nekoliko kvadrata u kojima mogu stvarati svoj svijet.

Bila je potrebna velika hrabrost da progovore o stanju koje ih je snašlo, o uvjetima u kojima žive. Djevojke su u školi nailazile na razne komentare. Nisu se sramile svoje životne situacije i ne žale što su o tome govorile javno. Jedino za čime najstarija Valentina žali je što nije uspjela upisati četvrtu godinu srednje škole kako bi postala dizajner interijera, ali za školovanje u Zagrebu nije ostalo novca. Njezini snovi pričekat će neka druga vremena. Sada, nakon trogodišnje cvjećarske škole, traži posao kako bi pomogla mami i tati.

Teško da bi bez socijalne pomoći i dječjeg doplatka Brajkovići mogli izgurati mjesec. Tata Ivica na terenu radi za dnevnicu od 120 kuna, a Biserka povremeno čisti jednoj gospođi u Zagrebu. „Baš se sad nadam da će me pozvat prije Uskrsa da idem nešto počistit, sredit. Jer ako me ne pozovu nemam ni ja onda ništa djeci da im dam“, govori Biserka.



Prvi Uskrs u novom domu očekuje se s velikim uzbuđenjem. Ali uz novi krov nad glavom stigle su i nove brige. Veće režije, veći izdaci. Ono najvažnije za sada ima – mir i radosnu djecu koja više ne moraju smrznuta dolaziti u školu, strepiti hoće li im kiša smočiti krevet i knjige.

Ono što većina smatra normalnim životnim uvjetima za njih je pravi luksuz. Iako ih čekaju još mnoge bitke, zahvalni su. Svakom od vas tko je pronašao razumijevanje za ono što je njima život servirao. Upravo zbog vašeg suosjećanja dobili su najvrijednije priliku za bolji početak.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.


Izvor vijesti: novatv.dnevnik.hr


Poveznica na emisijau Provjereno od 22. 3. 2018. godine
https://novatv.dnevnik.hr/informativni/provjereno/clanak/zanimljivosti/hrvatska-opet-pokazala-veliko-srce---511157.html

Napomena: Prilog je raspoloživ do 28. 3. 2018. Kasnije će biti dostupan na usluzi OYO.hr.