EDUKACIJA O SIGURNOSTI NA INTERNETU

17.3.2017. Slika: EDUKACIJA O SIGURNOSTI NA INTERNETU

Caritas župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu organizirao je stručno predavanje na temu »Sigurnost na internetu i pametno korištenje društvenih mreža«, koje je održano 16. ožujka u večernjim satima u župnoj crkvi u Soblincu. Predavanje je bilo namijenjeno osnovnoškolcima od 4. do 8. razreda i njihovim roditeljima, ali i svima zainteresiranima.

Predavanje je održao IT stručnjak za sigurnost, Ing. Miroslav Dubajić, koji je u uvodnom dijelu objasnio pojam interneta i način funkcioniranja online svijeta. Predavač se posebno osvrnuo na sigurnost na društvenim mrežama i elektroničko nasilje ali i na sve učestalije izazove koji su popularni među djecom na društvenim mrežama, a izrazito su opasni.



Stručnjak je potaknuo roditelje na dodatnu kontrolu djece i njihovih online aktivnosti te predložio nekoliko primjera korištenja jednostavnih aplikacija, čija instalacija omogućuje pristup i praćenje aktivnosti njihove djece na tabletima i pametnim telefonima. Posebna pozornost skrenuta je na važnost odgovornog ponašanja na društvenim mrežama i problem lažnih profila te dječje naivnosti i znatiželje kojom djeca sebe ugrožavaju jer zanemaruju činjenicu da iza svakog nepoznatog profila ili profila 'poznate' osobe ne sjedi nužno upravo osoba kakvom se predstavlja.

Prilikom pripreme ovog predavanja napravljen je mali eksperiment u sklopu kojega je kreiran lažni Facebook profil i poslan zahtjev za prijateljstvom na desetak učenika 4. razreda. Skoro svi su prihvatili zahtjev, a da nitko nije ni pokušao saznati tko je taj kojega je upravo prihvatio za svojeg facebook-prijatelja. Neki su čak uspostavili komunikaciju s pokušajem da se susretnu. Zanimljivo je da nitko od te djece još nema 13 godina, a prema pravilima, korištenje facebooka zabranjeno je djeci mlađoj od 13 godina.

Iako je predavanje bilo otvoreno za sve zainteresirane, slab odaziv jasan je pokazatelj kako su sigurnost na internetu i pametno korištenje društvenih mreža još uvijek nedovoljno ozbiljno shvaćeni od strane roditelja.


Vlatka Burić