DVADESET GODINA DARUJU SE OSOBAMA S INVALIDITETOM

17.12.2016. Slika: DVADESET GODINA DARUJU SE OSOBAMA S INVALIDITETOM

Tradicionalni predbožićni susret osoba s invaliditetom zagrebačkog Caritasa i ovu godinu organiziran je u Kući bl. Alojzija u Brezovici, a gosti iz Slavonije dvadesetu godinu zaredom uljepšali su ga glazbom, zasladili slavonskim voćem i kolačima te obogatili darovima slavonskih školaraca.

Ovogodišnji Adventski susret osoba s invaliditetom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održan je 17. prosinca u Kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac«, a okupio je stotinjak vanjskih korisnika za koje je Caritas organizirao duhovni i zabavni program te pakete s higijenskim i prehrambenim potrepštinama, kojima su gosti iz Slavonije dodali i kolače.

Misno slavlje, održano u sportskoj dvorani Kuće bl. Alojzija, predvodio je vlč. Božo Belinić župnik u župi Presvetog Srca Isusova - Bolnica Milosrdnih Sestara u Zagrebu, u Vinogradskoj ulici.


Župnik Belinić u homiliji je potaknuo slušatelje da se za radosnu proslavu blagdana Kristova rođenja duhovno priprave dobrim djelima i sakramentom pomirenja što su najljepši i najsigurniji znak dobrodošlice Sinu Božjemu, koji se sa svakim vjernikom na jedinstven način duhovno sjedinjuje i hrani ga po sakramentu euharistije. »Molimo za tu veliku milost ovoga adventa da u nama poraste ljubav i dođe do savršenstva, do onog stupnja na koji nas Isus poziva«, pozvao je okupljene velečasni Belinić.

Misno slavlje pjesmom su uzveličali članovi Muške pjevačke skupine »Starotopoljani« iz Starog Topolja uz glazbenu podršku tamburaškog sastava »Šokci sa Sržnice« iz Donjih Andrijevaca, a svi zajedno pod ravnanjem prof. Nenada Seletkovića. Goste Adventskog susreta na početku zabavnog dijela programa srdačno je pozdravio voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca Zoran Kljajić zahvalivši im na dolasku i darovima te im zaželjevši ugodno druženje.



Inicijator i organizator gostovanja slavonskih kulturno-umjetničkih društava i prikupljač donacija Slavonaca za predbožićne susrete osoba s invaliditetom gospodin Antun Đurek u obraćanju sudionicima osvrnuo se na dvadeset godina suradnje sa zagrebačkim Caritasom i prijateljstva s njegovim korisnicima. Pritom je istaknuo velikodušnost svih pjevača i svirača, koje je za nastupe volonterski pripremao glazbeni pedagog Nenad Seletković te požrtvovnost i velikodušnost svih darovatelja donacija u naravi s područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Kao poseban plod ovih posjeta istaknuo je pozitivni odgojni učinak za mlade - koji se očitovao u većem poštivanju i razumijevanju potreba osoba s invaliditetom - te uvrštavanje pripreme za ovaj susret u godišnji program nekih osnovnih škola.



Uz navedene izvođače koji su osobe s invaliditetom razveselili prigodnim koncertom i brojne marljive kućanice, koje su pekle kolače, među ovogodišnje darovatelje u naravi ubrojili su se učenici škola: OŠ Antun Matija Reljković iz Bebrine, s područnim školama; OŠ Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovca, s područnim školama; OŠ Antun Mihanović iz Slavonskog Broda, s područnim školama. Učenici iz tih škola pripremali su poklon-pakete s različitim darovima (slatkiši, igračke, školski pribor, itd.) za djecu iz Kuće bl. Alojzija, za koje su i svoje najdraže igračke poslala djeca koja su korisnici Vrtića »Zlatni cekin« iz Slavonskog Broda.

Donacijama u naravi uključili su se i poduzetnici: voćar Ivan Bašić iz Brodskog Stupnika (donacija jabuka); »Peredarstvo Gajić« (donacija jaja) iz Trnjana; »Pekarnica Janković« iz Brodskog Stupnika (donacija brašna i kolača); »Pekarnica Maralushaj« i pekarnice »Plavo polje« i iz Slavonskog Broda.

»Ovo je dvadeseta godina ali moram reći da mi je svake godine sve ljepše i svaki puta imam želju opet doći. Ujedno koristim priliku zaželjeti čestit Božić i blagoslovljenu 2017. godinu svim korisnicima i zaposlenicima zagrebačkog Caritasa u ime pjevača i svirača koji su danas nastupili te njihovih roditelja, kao i svih sudionika u donaciji u naravi koju smo vam donijeli! Hvala Vam što ste nam dopustili da uđemo u vaša srca i uživamo u ovom predbožićnom slavlju!«, na završetku susreta poručio je gospodin Đurek.


K O N T A K T

Zoran Kljajić, dipl. teolog
voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca

Brezovička cesta 98, Brezovica
M - 099 23 91 602 / T - 01 65 37 808
E - zkljajic@czn.hr


POVEZANE VIJESTI

Radosna adventska »Gozba ljubavi« u Brezovici - 151219
http://www.czn.hr/Vijesti/CijelaVijest.aspx?VijestID=4391