Dva adventska susreta i posjet Slavonaca

13.12.2014. Slika: Dva adventska susreta i posjet Slavonaca

Uoči treće nedjelje Došašća, u subotu 13. prosinca, u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici održali se u isto vrijeme Caritasov Adventski susret osoba s invaliditetom i »Gozba ljubavi«, koje su svojim posjetom i nastupom obogatili glazbenici-dobročinitelji iz Slavonije.

Susret je započeo zajedničkim misnim slavljem za sve sudionike - odrasle osobe s invaliditetom te djecu i mlade s teškoćama u razvoju iz Kuće bl. Alojzija Stepinca te drugih ustanova s područja Grada Zagreba koje skrbe za djecu s teškoćama u razvoju, među kojima su bili korisnici Centra za odgoj i obrazovanje »Goljak«. Njima su se priključili prijatelji Gozbe: redovnički bogoslovi, redovnice, osmoškolci te volonteri Zaklade Marija De Mattias i Salezijanske mladeži.





Misno slavlje predvodio je o. Zlatko Pletikosić, karmelićanin a liturgijsko pjevanje animirale su Milosrdne sestre sv. Križa, sestre Klanjateljice Krvi Kristove i franjevački bogoslovi iz Samostana sv. Franje na Kaptolu. »Pozvani smo razveseliti i proslaviti Isusa našim životom onako kako je to svojim životom učinila sveta Lucija, čiji spomendan danas slavimo. Ona je zaštitnica svih onih koji imaju problema s vidom, ali na neki način svih nas ostalih koji kod zdravih očiju ne vidimo baš uvijek najbolje. Često usmjeravamo i zadržavamo svoj pogled i razmišljanje na onome što je negativno. Zato ćemo se danas moliti sv. Luciji da nam prosvijetli srce i život kako bismo mogli naći razlog za radost i onda kada je nam je u životu teško. Molit ćemo je također da nam pomogne da budemo jedni prema drugima dobri onako kako je Isus prema nama dobar«, poručio je otac Zlatko u homiliji, čestitajući pritom imendan svim Lucijama i Svjetlanama.









U zabavnom programu s plesnim točkama i recitacijama nastupili su, redom, učenici OŠ Mato Lovak iz Dubrave, zatim korisnici Kuće Caritasa Sisačke biskupije za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Sv. Vinko Paulski« u Oborovu te korisnici Centra za odgoj i obrazovanje »Dubrava« i njihova plesna skupina »Nikoline«.








Raspjevane folkloraše iz Slavonije - članove KUD-a »Đeram« iz Čajkovaca i »Šokci sa Sržnice« iz Donjih Andrijevaca - doveo je gospodin Ante Đurek, koji već osamnaestu godinu zaredom organizira nastupe raznih skupina slavonskih tamburaša pod ravnanjem dirigenta Nenada Seletkovića na Caritasovim Adventskim susretima osoba s invaliditetom. On ujedno organizira i prikupljanje dječjih igračaka, kolača i drugih darova za sudionike ovih susreta kao i za korisnike Kuće bl. Alojzija Stepinca, koje gosti iz Slavonije uvijek posjete prilikom dolaska. »Učimo djecu od malih nogu odreći se nečega čime će neku drugu osobu razveseliti«, objašnjava gospodin Đurek, koji je tijekom koncerta folklornih skupina dijelio igračke - dar djece korisnika Poliklinike »Zlatni cekin« iz Slavonskog Broda. Osim puno igračaka i oko 400 kg kolača, gospodin Đurek uspio je prije dolaska na ovaj susret prikupiti oko dva puna kombija odjeće, obuće i školskog pribora.

»Mnoge od dobročinitelja koji su slali darove za ovaj susret i djecu u Brezovici osobno ne poznajem ali oni odnekud znaju da mi dolazimo ovamo pa svoje darove pošalju osobama koje pripremaju pakete. Svima koji su nam pomogli u pripremi i organizaciji od srca zahvaljujem, a to su: domaćice iz naše županije, pekarnica 'Janković' iz Brodskog Stupnika  pekarnica 'Maralushaj' iz Slavonskog Broda, benzinska pumpa obitelji Jurišić, OŠ Antun Matija Reljković - Bebrina, OŠ Dr. Stjepan Ilijašević – Oriovac, OŠ Antun Mihanović i srednja Ekonomsko-birotehnička škola iz Slavonskog Broda, Ljekarne 'Matej' iz Slavonskog Broda, obitelj Hećimović iz Brodskog Stupnika, Peredarstvo Gajić iz Trnjanja, u KUD-u »Zrinski« iz Brodskog Stupnika te župnici župe Sv. Matej ap. i ev. iz Garčina - filijale Staro Topolje i župe Sv. Ivana apostola u Podcrkavlju, istaknuo je gdin Đurek.

»Teško je riječima opisati ljubav djece koja su pripremala sve ove darove koje smo vam donijeli i s kojom su nas ispratili na put. Svi oni zajedno sa svojim darovima poslali su i dobre želje za sretno provedenim božićnim blagdanima te molitve za zdravlje njihovih vršnjaka u Brezovici. Kroz ovu akciju uvijek iznova sva ta mala srca stope se u jedno veliko, toplo, šokačko srce puno ljubavi«, poručio je gospodin Đurek.

Na završetku kulturno-zabavnog programa sve nazočne pozdravila je s. Ljubica Radovac, voditeljica razvoja programa u Zakladi »Marija De Mattias« sestara Klanjateljica Krvi Kristove, zahvalivši pritom svima na pomoći u organizaciji i pripremi darova. »Gozba ljubavi se s nestrpljenjem iščekuje svake godine, a Zaklada MDM i sestre Klanjateljice Krvi Kristove ovom projektu pristupaju radosno i odgovorno. Iz godine u godinu ovu ideju podržavaju dobri ljudi, prijatelji i volonteri koji daju svoj doprinos na različite načine«, izjavila je s. Ljubica Radovac.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije na završetku susreta podijelio je osamdeset poklon-paketa osobama s invaliditetom.

Poslije zabavno-kulturnog programa, druženje se nastavilo u atriju Kuće uz pjesmu, sokove, peciva i slavonske kolače.