DUHOVNA OBNOVA ZA VOLONTERE ŽUPNIH CARITASA

19.5.2019. Slika: DUHOVNA OBNOVA ZA VOLONTERE ŽUPNIH CARITASA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je duhovnu obnovu za volontere župnih caritasa na kojoj su bili sudionici iz trinaest župa

Na duhovnoj obnovi u Kalju na Žumberku, koja je trajala od 17. svibnja navečer do 18. svibnja poslijepodne, sudjelovalo je dvadeset i osam (28) volontera i voditelja župnih caritasa s područja Zagrebačke nadbiskupije - iz Zagreba: Presveto Trojstvo - Prečko, Sv. Ivan ap. i ev. - Utrine / Zapruđe, Sv. Leopold Mandić - Dubrava, Sv. Mihael arkanđeo - Dubrava, Sv. Marko Križevčanin - Trešnjevka, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije - Malešnica / Oranice i Sveta Klara - Klara. Župe izvan Zagreba: Uznesenje Blažene Djevice Marije - Oroslavlje, Sv. Rok - Luka, Sv. Ivan Krstitelj - Ivanja Reka, Sv. Franjo Ksaverski - Vugrovec, Isusovo Uskrsnuće - Sesvetski Kraljevec i Svi Sveti - Sesvete.

Program duhovne obnove vodio je župnik Župe Uzvišenje Svetog Križa u Završju velečasni Dragutin Goričanec, koji je ujedno i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama te osnivač i duhovnik Humanitarne udruge »Job«.

Po dolasku u Kalje, u petak nakon večere, vlč. Goričanec je održao volonterima dohovni nagovor te je predvodio misno slavlje u obližnoj župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela. U subotu je nakon doručka bilo predavanje te mogućnost za svetu ispovijed. Poslije objeda bila je molitva svete krunce te sveta misa. Volonteri su se razišli svojim kućama u subotu poslijepodne, nakon završnog druženja uz kavu i kolače.

»Za sve sudionike zagrebački Caritas osigurao je besplatan prijevoz autobusom iz Zagreba te povratak, zatim besplatan smještaj i prehranu u Caritasovoj Kući za odmor u Kalju, na prekrasnom Žumberku. Zanimanje volontera župnih caritasa za ovaj duhovni program bilo je veliko tako da je kapacitet ove Caritasove kuće bio vrlo brzo popunjen. Dojmovi volontera su izvrsni!« - izjavio je na završetku duhovne obnove gospodin Davor Zeko, voditelj Službe za župne caritase CZN-e.

O kvaliteti ovog duhovnog programa govore i dojmovi gospođe Kate Knežević (72), volonterke u Caritasu Župe sv. Ivana apostola i evanđeliste u Zagrebu (Utrine i Zapruđe): »Božjom providnošću ponovno sam bila u Kaljama s volonterima župnih caritasa. Nakon šest godina volontiranja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, priključila sam se župnom Caritasu. Odlazak u Kalje s volonterima i velečasnim Goričancem ispunio mi je dušu mirom i Božjom milošću. Biti neko vrijeme u osami Kalja uz tako nadahnutog Kristova svećenika najveća je nagrada svakom biću koje traži Boga u sebi i oko sebe. Koristim ovu priliku kako bih zahvalila i voditeljici Caritasove Kuće za odmor gospođi Meliti Madirazza, koja nas je s puno ljubavi i radosti primila. Zahvaljujem Caritasu na ovom divnom susretu i neka ga Bog Blagoslovi!«


K O N T A K T

Davor Zeko, voditelj Službe za župne caritase
098 408 976; zupni.caritasi@czn.hr