DUHOVNA OBNOVA ZA VOLONTERE ŽUPNIH CARITASA

22.10.2017. Slika: DUHOVNA OBNOVA ZA VOLONTERE ŽUPNIH CARITASA

Dvadeset i dvoje volontera iz deset zagrebačkih župa te dvije župe izvan Grada Zagreba sudjelovali su na duhovnoj obnovi koju je vodio duhovnik pri Caritasu Zagrebačke nadbiskupije vlč. Dragutin Goričanec, a misnim slavljem zaključio mons. Juraj Jerneić, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Na godišnjoj duhovnoj obnovi za volontere župnih Caritasa, koju je Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao u svojoj kući za odmor u Kalju na Žumberku od 20. do 22. listopada, sudjelovali su volonteri župnih caritasa župe Sv. Tri Kralja - Karlovac, Banija (4) i Sv. Katarina - Zagorska Sela (1) te sljedećih zagrebačkih župa: Sv. Ana - Rudeš (2), Sv. Klara - Sv. Klara (1), Sv. Marko Križevčanin - Trešnjevka (2), Sv. Ivan Nepomuk - Lučko (1), Uzašašća Gospodnjega - Sloboština (1), Sv. Pavao - Retkovec (2), Sv. Mihael arkanđeo - Dubrava (2), Predragocjene krvi Isusove - Kozari Bok (1), Sv Josip Radnik - Gajnice (2), Presveto Trojstvo - Prečko (3).



Voditelj Službe za župne caritase Robert Futač pozdravio je okupljene volonterke i volontere u ime ravnateljice Caritasa s. Jelene Lončar, te im zahvalio na predanom karitativnom radu: »Uloga volontera župnih caritasa kao produžene ruke nadbiskupijskog caritasa vrlo je važna zbog njihove prisutnosti u zajednici, na terenu, u suživotu s osobama u potrebi. Oni su u mogućnosti najbrže prepoznati potrebite u svojoj zajednici i pružiti brzu i konkretnu pomoć. Kako bi ih nagradio i duhovno osnažio za njihovo nesebično karitativno djelovanje CZN za njih redovito organizira duhovne vježbe čiji je voditelj vlč. Dragutin Goričanec, kojemu ovdje najiskrenije zahvaljujemo što unatoč svojim brojnim župnim obavezama te angažmanu u udruzi Job, uvijek nađe vremena kako bi duhovno okrijepio i nahranio volontere župnih caritasa.«


Velečasni Dragutin Goričanec istaknuo je da su dani duhovne obnove milosni trenutci za sve sudionike jer se imaju priliku obnavljati uz pomoć Duha Svetoga i uz zagovor Blažene Djevice Marije, Zaručnice Duha Svetoga. Kroz svoj pastoralni rad velečasni Goričanec uvidio je da slušateljima za vrijeme razmatranja koristi povezivanje otajstava Kristova života s događajima iz njegova osobnoga života ili života drugih ljudi pa je u tome duhu vodio i ovu obnovu. U programu su bili slavlje sakramenta pomirenja i svete mise, molitva svete krunice, duhovna razmatranja te vrijeme za osobni razgovor s duhovnikom.



»Većina ovih volontera ima potrebu obići socijalno ugrožene osobe i pomoći im ali svi skupa moramo iznaći načine da ih ne spasimo samo od gladi, žeđi i golotinje nego da im pomognemo doći do Isusa te da uz njegovu pomoć uspiju imati blagoslovljeni život, kako materijalno tako i duhovno«, zaključio je velečasni Goričanec, koji je trenutno župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa u Završju blizu Karlovca, a autobusom udruge »JOB« prevezao je na ovu duhovnu obnovu većinu volontera iz Zagreba do Kalja i nazad.

Kao povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama, vlč. Goričanec također je potaknuo je sudionike obnove i na veću skrb za osobe s invaliditetom u njihovim župama, u čemu im, osim nadbiskupijskog Caritasa, svojim programima i uslugama može pomoći i udruga »JOB«.



Poput svih ostalih sudionika, duhovnom obnovom bili su vrlo zadovoljni i volonteri Caritasa župe Sv. Tri Kralja - Karlovac, Banija (na fotografiji gore). Voditelj Saša Kosec sa suradnicima: Mirjanom Radičanin (prva s lijeva), Katarinom i Miroslavom Kresojevićem (prvi s desna), u bogatom izvješću o radu župnoga Caritasa, istaknuo je koliko puno im je u radu značila pomoć nadbiskupijskog Caritasa pružena kroz nedavno završeni projekt »Caritas-paketi pomoći za najugroženije«. Zahvaljujući tome projektu tijekom 2017. godine kroz njihov župni Caritas podijeljeno je više od 23 tone hrane i 2 tone higijenskih potrepština, što im ne bi bilo moguće ostvariti samo iz vlastitih izvora financiranja.


U homiliji održanoj na svečanomu misnomu slavlju u kaljskoj župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela, mons. Juraj Jerneić istaknuo je važnost poštenog poduzetništva utemeljenoga na Kristovoj izreci »Caru carevo« za red u jednoj državi, ali je isto tako naglasio da tek kada čovjek dadne »Bogu Božje« može očekivati da će uživati blagoslov u stečenim materijalnim dobrima. Kao ravnatelj Papinskih misijskih djela Zagrebačke nadbiskupije, na današnji Misijski dan, pobliže vjernicima rastumačio što znači misijsko poslanje, kako se to poslanje ispunjava te na koji su način svi vjernici pozvani i dužni u njemu sudjelovati kao članovi Crkve i Kristovi učenici.



Na završetku misnoga slavlja privremeni upravitelj župe Kalje izrazio je radost zbog sudjelovanja brojnih gostiju koji su pjevanjem uzveličali nedjeljnu liturgiju te je svakoga od njih predstavio nazočnim župljanima.



Uz smirujuće prirodno okruženje, u kojemu je smještena ova Caritasova kuća za odmor, uspješnom tijeku duhovne obnove doprinijeli su kako domaća kuhinja tako i srdačno osoblje pod vodstvom gospođe Melite Madirazza. Ona je goste upoznala radom ovog objekta u kojemu rado borave sportaši, planinari, izviđači i razne župne skupine, a skupine smještaj mogu dogovoriti tijekom čitave godine.


K O N T A K T I

Robert Futač, voditelj službe za župne caritase
E - rfutac@czn.hr / M - 98 408 976 / T - 01 29 44 489

Kuća za odmor »Kalje«
M - 098 40 85 34 / E - czn@czn.hr

Promidžbeni letak Kuće za odmor Kalje - PDF
Promidžbeni letak Kuće za odmor Kalje - JPEG