DOPRINOS CARITASOVE DJECE 'TRADICIJI U SUVREMENOSTI'

4.6.2017.

Na međunarodnoj izložbi »Tradicija u suvremenosti«, među djelima petero slovenskih i sedamnaest hrvatskih likovnih umjetnika, bili su izloženi i radovi djece iz Kuće sv. Franje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Izložba »Tradicija u suvremenosti« otvorena je 4. lipnja u Župnom dvoru u Vugrovcu, u nazočnosti brojnih umjetnika i ljubitelja umjetnosti, brojnih Vugrovčana te predstavnika medija. Na njoj su svoja djela izložili: Andreja Eržen, Vinko Fišter, Danko Frišćić, Eva Herceg, Andrea Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Tomislav Hršak, Nikolina Ivezić, Zvjezdana Jembrih, Lojze Kalinšek, Dejan Kljun, Petar Koši, Anja Leko, Mia Maraković i Bianka Garčević kao Grupa2, Marijan Mirt, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Jelena Petric, Petar Popijač, Nejč Slapar, Krunislav Stojanovski te korisnici Caritasove Kuće sv. Franje u kojoj su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

(Na fotografiji u zaglavlju: Slikar i likovni terapeut Krunislav Stojanovski s djecom kuće sv. Franje izveo je land art instalaciju »HAPPYLAND«. Svaka latica i svaki napuhani balon djeca su namjenila nekome koga najviše vole.)

Izložba je ostvarena zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba,a može se razgledati do 3. rujna ove godine, kada će biti premještena na Gornji grad u Zagrebu.

Ovom izložbom ostvaren je prvi dio projekta započetog radionicama koje su se održavale od 2. lipnja na različitim lokacijama u Vugrovcu i okolici koje su umjetnicima ponuđene za njihove kasnije umjetničke intervencije. Umjetnici su se predstavili klasičnim likovnim medijima: slikom, skulpturom i crtežom ali i land artom, site specificom i prostornoj instalaciji - u vanjskom prostoru župnog dvora ili na zanimljivim prirodnim i kulturnim lokalitetima (gospodarstvu Jasna, ostatcima srednjovjekovne kapele sv. Benedikta na Bedeniku, crkvi sv. Mihalja iz 14. st., župnoj crkvi sv. Franje iz 18. st. i Župnom dvoru u Vugrovcu iz 19. st.).

Drugi dio projekta održavat će se na Gornjem gradu u Zagrebu prvi vikend u rujnu mjesecu ove godine u sklopu Ljeta na Strossu i u gornjogradskoj galeriji Kristofora Stankovića.

Izložbu »Tradicija u suvremenosti« organizirala je Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK), koja je osnovana s ciljem promicanja, poticanja i unaprjeđenja kulture i umjetnosti promocijom temeljnih civilizacijskih vrijednosti ostvarujući projekte na bogatoj kulturnoj baštini i njenoj teorijskoj prezentaciji.


K O N T A K T

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara
Augusta Šenoe 54, Vugrovec Donji, 10360 Sesvete
Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica HULULK-a
mob. 098 17 80 190

S otvorenja izožbe: Slovenski slikar Lojze Kalinšek pozdravlja prisutne i zahvaljuje se u ime slovenske umjetničke ekipe. Kustosica projekta Sanda Stanaćev Bajzek i župnik vlč. Filip Lucić bez kojega ova likovna priča ne bi bila moguća.

Ambijentalna instalacija Ivane Ožetski »ZASTAVA« načinjena od pravoga lišća. U pozadini je »ARKANĐEO URIEL« Nikoline Ivezić.

Slikar Ivica Fišter i arhitekta Damir Barešić komentiraju skulpturu »ARKANĐEO GABRIJEL« slovenskog kipara Marijana Mirta koja ostaje u stalnom postavu parka arkanđela Župnog dvora Vugrovec.

Gore: Na gospodarstvu »Jasna« land art - prostorni crtež na tlu Anje Leko, a u pozadini site specific »LJULJAČKA« Jelene Petric.

Dolje: Ambijentalna instalacija, grafika na svili Irene Gayatri Horvat postavljena je na ulaz u župnu crkvu sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu. Dolje desno: Skulptura Dejana Kljuna »ARKANĐEO«