Dobra vijest za 18 posto žena u Hrvatskoj

23.5.2016. Slika: Dobra vijest za 18 posto žena u Hrvatskoj

Portal DNEVNIK.hr donosi dobru vijest za teško zapošljive žene kojih je u Hrvatskoj jako puno. »U Europskoj Uniji stopa nezaposlenosti žena iznosi 6 do 7 posto, kod nas čak 18 posto«, piše novinarka Ivanka Čuljak.


2600 teško zaposlivih žena dobile su zahvaljujući novcima iz EU fondova priliku raditi i zarađivati. Veseli i što će ugovori da će raditi samo pola godine - biti produženi.

Nakon duge nezaposlenosti, Božena Benko je priliku za posao dobila u 48 godini života. "Zadovoljna sam, što konačno imam posao, što sam si konačno malo sredila svoju financijsku situaciju", kaže.



Radi za minimalac, u sklopu projekta 'Pomoć u kući', pomaže starijim i nemoćnima. "Čistim, sve one kućanske poslove koje jedna domaćica radi. Još imam socijalne aktivnosti, odem sa gospođom ili kod doktora ili u apoteku ili u dućan, nabava namirnica", priča gospođa Benko.

Puno to znači svim novo zaposlenim ženama ali i drugima. "Pogotovo korisniku kojem je ta pomoć potrebna jer nemojte zaboraviti nije ta pomoć potrebna samo u čišćenju i pospremanju nego u razgovoru i druženju", ističe Suzana Klarić iz Caritasa zagrebačke nadbiskupije.

U tu svrhu već je osigurano 60 milijuna kuna. "Otprilike prije mjesec dana smo zahvaljujući novcima iz EU fondova zaposlili preko 2600 žena u nepovoljnom položaju, one sa lošim materijalnim statusom, one koje su imale nažalost slučajeva nasilja u obitelji, koje su dugoročno nezaposlene, nisko obrazovane", ističe ministar Tomislav Tolušić.

Ukinute su suspenzije sa europskog socijalnog fonda, poručio je ministar, pa će Hrvatska iz njega, za žene povući još 77 milijuna kuna i projekt produžiti za dodanih pola godine.


Autor: Ivanka Čuljak
Zagreb, 22. svibnja 2016. godine


I Z V O R

NAPOKON SU DOBILE PRILIKU - Dobra vijest za 18 posto žena u Hrvatskoj
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tesko-zaposlive-zene-dobile-priliku-raditi-zahvaljujuci-eu-fondovima---437951.html