DESETA OBLJETNICA CARITASOVE KUĆE »EMAUS«

1.5.2017. Slika: DESETA OBLJETNICA CARITASOVE KUĆE »EMAUS«

Caritas Zagrebačke nadbiskupije proslavio je desetu godišnjicu rada kuće Emaus - objekta za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u zagrebačkom naselju Dubec - uz sudjelovanje dobročinitelja, volontera i zaposlenika kuće te sadašnjih i bivših Caritasovih korisnika.


Program proslave održan je 30. travnja poslijepodne u Dubečkoj 83, a započeo je svetom misom zahvalnicom, koju je predvodio mons. Juraj Jerneić, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. U svojoj homiliji, mons. Jerneić potaknuo je okupljene da budu radosni zbog Kristova uskrsnuća, rekavši, između ostaloga: »Ako se na našem životu ne osjeti da smo mi s pobjednikom Isusom, s uskrsnulim Isusom, onda naše kršćanstvo propada, nema ga i nije vidljivo«.



Podsjećajući na misao vodilju djelovanja Caritasa, da želi biti blizu onima koji pomoć trebaju upravo sada, s velikom radošću i zadovoljstvom najavio je početak gradnje stambene zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, te siromašnih studenata (http://www.czn.hr/izdvojeno/da-zivot-imaju). Rekao je da njezina gradnja neće dugo trajati te da se oni koji sada imaju šesnaest godina mogu nadati smještaju u toj kući.

Poslije igrokaza i gimnastičke točke Caritasovih korisnika, v. d. voditeljice Kuće Milena Bilopavlović Margeta upoznala je nazočne s nekoliko važnih statističkih podataka: »Od otvorenja 2007. godine, kroz Kuću je prošlo šezdeset i sedmero djece. Trenutno na smještaju imamo šesnaest korisnika (devet djevojaka i sedam dječaka). U kući je do sada radilo dvadeset i dvoje zaposlenika, više od pedest volontera i preko sto darovatelja. Većina bivših korisnika Kuće je u redovitom kontaktu s Caritasovim zaposlenicima. Tri korisnika su upisala fakultet (dvoje i dalje studira) dok je jedan odustao. Većina ih radi te su podstanari u Zagrebu. Četiri korisnice imaju svoju djecu. Korisnici koji žive u gradu Zagrebu dođu svake godine na zajedničku večeru pod nazivom 'Božić prije Božića'. Nerijetko nam se obrate ukoliko im je potrebna pomoć - bilo oko donošenja životnih odluka, bilo oko osnovnih egzistencijalnih potreba«.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, neposredno pred podjelu zahvalnica darovateljima, volonerima i bivšim zaposlenicima Kuće, zahvalila se jednima na velikodušnoj pomoći, a drugima na požrtvovnom radu te je istaknula: »Ako smo jednom od onih šezdeset i sedmero djece, koja su kroz ovu kuću prošli, pomogli, vjerujte, puno smo učinili. A pomogli smo mnogima«.

IZJAVE NEKIH OD UZVANIKA

Između ostalih, zahvalnicu je primila i bivša Caritasova zaposlenica u Kući Emaus s. Anđelka Radman (na fotografiji dolje) iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, redovničke zajednice koja je povezana s radom zagrebačkog Caritasa od kada je njegov rad počela voditi gđa Jelena Brajša. Sestra Anđelka je u Kući Emaus radila od njezinog osnivanja, kada je objekt tek trebalo urediti za prihvat djece koja su u njega trebala biti preseljena iz Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici. Od onih koji su njoj i Caritasu u tome bili od velike pomoći svojim donacijama istaknula je Ivana Pehara i župnike retkovečke Župe sv. Pavla apostola mons. Željka Juraka i vlč. Dragutina Cerovečkoga.



Zahvalnicu za obližnju Osnovnu školu Antuna Mihanovića preuzela je njezina ravnateljica prof. Beatrica Šurbek (dolje lijevo). Ona je izjavila da Škola od prvog kontakta ima krasnu suradnju s ovom Caritasovom kućom, da su učitelji korisnike Kuće toplo prihvatili te da im u svakom pogledu žele pomoći.



Supružnici Marija (gore desno) i Ante Todorić, darovatelji su već deset godina - od kad ih je u Kuću prvi puta dovela voditeljica zbora Župe sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu Nikolina Pinko. 'Od tada nikako da prestanu s donacijama', u šali odgovara gospođa Todorić, koja objašnjava da je njihova pomoć raznovrsna, a tiče se svega što mladima u ovoj kući zatreba.

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a »Katarina Zrinski« Gornja Dubrava Nada Mednolučanin (dolje lijevo), koja je ujedno i članica Vijeća Mjesnog odbora Dubec, također je primila zahvalnicu za pomoć radu Kuće kroz proteklih osam godina. Prva pružena pomoć Zajednice »Katarina Zrinski«, koja trenutno broji 418 članica, ostvarena je putem predbožićne akcije »Darujmo srcem«, pomoću koje su uspjeli nabaviti mnoge stvari potrebne za Kuću. Poslije toga su za korisnike organizirali više, uglavnom, jednodnevnih izleta, a neke upravo planiraju. »Tu smo za za sve što im treba jer nosimo ih u srcu«, s osmijehom zaključuje predsjednica Mednolučanin.


Marija Ćurković Presečan
 (gore desno) je volonterka-frizerka korisnika Kuće Emaus, ali i njihova velika prijateljica. Radi se druži snjima u Kući i izvan nje, u gradu i na izletima. Posjećuje ih dva do četiri puta mjesečno, a s mnogim korisnicima ostala je prijateljski povezana i poslije njihova odlaska iz Kuće.

Poslije službenog dijela programa, uzvanici su se zadržali na druženju uz posluženi domjenak.