ČAROLIJA DARIVANJA

12.9.2018. Slika: ČAROLIJA DARIVANJA

FB grupa »Čarolija darivanja« već tri godine razveseljuje korisnike Caritasa rođendanskim darovima i školskim potrepštinama ali i pomaže kupnjom higijenskih potrepština, materijala za kreativni rad s djecom te kućanskih aparata.


Da društvene mreže mogu biti i te kako korisne najbolji je primjer FB grupa »Čarolija darivanja«.
Grupa, koju volonterski vode Mirta, Silvia i Tereza zajedno s 23 000 darežljivih 'vila i vilenjaka', rođendanskim, maturalnim i drugim darovima svakoga mjeseca razveseljavaju korisnike 50-ak dječjih domova i 20-ak domova za starije osobe širom Lijepe naše. U domovima za djecu mjesečno bude oko 10 slavljenika, a u domovima za starije 15-20 slavljenika.


OD GODIŠNJE DO MJESEČNE ČAROLIJE DARIVANJE

Početak FB grupe »Čarolija darivanja« opisuje nam Dubrovčanka Tereza, koja studira u Zagrebu: »Sve je počelo s Božićnom čarolijom 2015. kada su Mirta i Katarina (koja je s Mirtom započela ovu priču, ali radi obiteljskih i poslovnih obveza morala ostaviti po strani, pa više nije dio našeg malog tima) došle na ideju da svako dijete u jednom osječkom dječjem domu dobije poklon koji je stvarno zaželjelo. Ideja koju su objavili na svojim svojim FB profilima naišla je na dobar odjek pa su kontaktirale i ostale dječje domove po cijeloj Hrvatskoj, među kojima i šest kuća zagrebačkog Caritasa. S konceptom rođendanskog mjesečnog darivanja, krenuli smo prije godinu dana.«


ČAROBNI TROKUT VILENJAKA DARIVANJA

»Mirta živi u Barceloni i ima dvoje djece, Silvia u Sarajevu i također ima dvoje djece. Ima nas svugdje, ali nas to ne spriječava da, vjerujemo, dobro funkcioniramo«, kaže Tereza, objašnjavajući kako preko njih ide samo komunikacija, povezivanje obje strane, a svi darovi idu izravno onima koji su namjenjeni: »Darivanje se sastoji od toga da svaki mjesec pošaljemo podsjetnik uključenim domovima da nam do sredine tekućeg mjeseca pošalju koji korisnici u sljedećem mjesecu slave rođendan i koja je njihova rođendanska želja. Jave nam odmah adresu i kontakt osobu zaduženu za zaprimanje paketa. Mi objavu prenesemo na našu FB stranicu. 'Vile i vilenjaci', koji prate stranicu, izravno se zapisuju na post. Kada im mi potvrdimo da su baš oni ti koji šalju dar slavljeniku, kupe željeno, dodaju malo slatkiša i veselu čestitku, pa dar pošalju ravno na adresu doma.«


DAROM DO DAROVANE OSOBE

Među dirljivijim pričama s FB grupe »Čarolija darivanja«, Tereza je izdvojila jednu koja je vezana za Kuću Trešnjevka: »Jedna vila iz Zagreba zapisala se kupiti poklon dečku koji je imao maturalnu zabavu s obzirom da imamo već sada običaj objavljivati želje maturanata kako bi posebno zablistali tog dana. Dodala je još puno sitnica za dečka u toj dobi (s kozmetikom se nikada ne može pogriješiti, jer uvijek treba biti dotjeran) i dogovorila posjet Kući. Uvečer nam se javila pod dojmom kako je dečko divan i druželjubiv i kako je više razveselila zapravo samu sebe tim posjetom. Uskoro smo dobili novi popis s Trešnjevke s rođendanskim željama i ona je po inicijalima prepoznala da se radi o tom, njenom novom prijatelju. Ponovno mu je nosila poklon!«


ZAHVALE IZ CARITASA

»Puno mi znači poklon koji sam dobila za 18. rođendan od Čarolije darivanja. Nisam očekivala takav poklon - mascara, sjenilo za oči, parfem GUCCI, mlijeko za tijelo GUCCI, poklon bon ZARA, 5 čokolada i čestitku«, od srca zahvaljuje Anita, punoljetna korisnica Kuće Trešnjevka, čija voditeljica Ivanka Delač napominje da unatoč preporučenom iznosu od 200,00 kuna po daru, vrijednost nekih darova bude i do 700,00 kuna!

»Neki darovatelji nam pakete pošalju u kuću, dok ih neki osobno donesu sa željom da upoznaju slavljenike. Osobito smo zahvalni onima koji nam se i danas jave i pitaju mogu li nam pomoći u okviru svojih mogućnosti ili nam se pak jave samo da nas pozdrave«, opisuje iskustvo suradnje s Čarolijom darivanja Željka Cvrtila, odgajateljica u Kući Emaus.

Osim za rođendanske darove korisnicima, voditelji Caritasovih kuća zahvaljuju na potrošnom materijalu za kreativne radionice, na higijenskim potrepštinama i kućanskim aparatima, te na posebno vrijednim donacijama za opremanje Caritasovih školaraca. Među posljednjim takvim donacijama bila je za Kuću za žrtve obiteljskog nasilja. Početkom mjeseca rujna ove godine, vile i vilenjaci FB grupe Čarolija darivanja opremili su cjelokupnim školskim priborom šestero (6) školaraca iz te kuće!