CARITASOVI PAKETI POMOĆI ZA NAJUGROŽENIJE

6.2.2017. Slika: CARITASOVI PAKETI POMOĆI ZA NAJUGROŽENIJE

Caritas Zagrebačke nadbiskupije započeo je s podjelom materijalne pomoći najugroženijim osobama s područja Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta »Caritas-paketi pomoći za najugroženije« vrijednog više od 7 milijuna kuna financiranih sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Prvih 1 000 paketa pomoći u sklopu ovog projekta podijeljeni su u subotu 4. veljače na 7 lokacija u Zagrebačkoj županiji (Ivanić Grad, Donja Zelina, Domaslovec, Zaprešić, Jastrebarsko, Dugo Selo, Velika Gorica).

U razdoblju od 7. do 11. veljače prve pakete pomoći primit će i potrebiti u Krapinsko-zagorskoj županiji, a podjela će se vršiti na 10 lokacija (Zlatar Bistrica, Krapina, Pregrada, Zabok, Donja Stubica, Oroslavje, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Gornja Stubica i Klanjec), nakon čega je planirana podjela pomoći potrebitima na području Karlovačke županije.

Projekt »Caritas-paketi pomoći za najugroženije« provodi se u suradnji s centrima za socijalnu skrb i župnim caritasima. Ukupan broj planiranih nositelja prava / primatelja pomoći po županijama je sljedeći: Karlovačka županija - 2 000 nositelja prava, Krapinsko-zagorska županija - 1 000 i Zagrebačka županija - 1 000 (napomena: nositelj prava označava osobu koja sukladno utvrđenim kriterijima ostvaruje pravo na pomoć i na koju se izdaje paket pomoći a može biti samac ili član obitelji).

Podjelu paketa pomoći obavljaju volonteri župnih caritasa, dok će starim, bolesnim i nemoćnim osobama paketi biti dostavljeni na kućnu adresu dostavnim kombi vozilom koje je kupljeno odobrenim sredstvima u sklopu projekta.

Osim pomoći u hrani, korisnici će dobiti i pomoć u higijenskim proizvodima a dio njih i pomoć u školskom priboru i opremi.

U okviru popratnih mjera, predviđeno je održavanje javnih tribina te tiskanje i podjela informativnih letaka i plakata na temu zdravlja, prehrane, financijske pismenosti te održavanja osobne i higijene prostora.

»Projektom smo željeli obuhvatiti potrebite s prebivalištem izvan Grada Zagreba koji žive u siromaštvu a do sada nisu bili obuhvaćeni ovakvim oblikom pomoći. Osim toga, organiziranjem distributivnih centara, utvrđivanjem i ujednačivanjem kriterija primanja pomoći, te snaženjem postojećih ljudskih resursa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i župnih caritasa želimo osigurati preduvjete za nastavak ovakvih aktivnosti i po završetku projekta«, ističe voditeljica projekta Elza Parlov.


K O N T A K T

Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada
E - eparlov@czn.hr
M - 098 38 62 85