CARITASOVI KORISNICI HODOČASTILI SV. JOSIPU

4.10.2019. Slika: CARITASOVI KORISNICI HODOČASTILI SV. JOSIPU

Zagrebački Caritas organizirao je za umirovljenike i osobe s invaliditetom iz svoje kartoteke hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa te posjet Starom gradu Dubovcu i Slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu


Više od četrdeset korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, među kojima je bilo i nekoliko Caritasovih volontera i zaposlenika, na ulazu u Nacionalno svetište sv. Josipa u župi Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu na Dubovcu 4. listopada srdačno je dočekao i blagoslovio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.



»Caritasovim hodočasnicima najprije sam, na temelju reljefa na vratima Svetišta, protumačio povijest štovanja sv. Josipa u Hrvatskom narodu i nastanak ovoga nacionalnog svetišta. Slijedila je pobožnost sv. Josipu koju su uz mene animirali korisnici zagrebačkog Caritasa. Svako otajstvo krunice sv. Josipa protumačio sam prigodnim primjerom o uslišanjima koje se dogodilo po zagovoru sv. Josipa, a ta mi svjedočanstva Josipovi štovatelji rado povjeravaju«, kazao je mons. Sente.

Rektor Nacionalnog svetišta zatim je u prigodnoj homiliji za vrijeme misnog slavlja pozvao okupljene da poput sv. Franje, današnjega svetca, i oni budu spremi sve predati Bogu kako bi ih Bog sobom obogatio te tako postanu blagoslov i svim članovima svojih obitelji. Pritom je naglasio: »Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao nešto od svoga podijeliti onome tko je još siromašniji. Darivanje se ne ostvaruje samo u poklanjanju materijalnih dobra, već i u darivanju svoga vremena, lijepe riječi, osmijeha, zapravo samoga sebe, kao što je to učinio naš Spasitelj Isus Krist kojega je tako vjerno nasljedovao sveti Franjo.«

Korisnici zagrebačkog Caritasa nakon misnog slavlja okupili su se na zajednički objed u Pastoralnom centru. Ondje su ujedno razgledali izložbu od 40 statua iz Isusova života, koje je časna sestra Samuela Premužić izradila od prirodnih materijala te izložbu »Initium novum« akademskog slikara iz Zagreba Krešimira Nikšića.

Pokretniji hodočasnici poslije objeda pješice su posjetili Stari Grad Dubovac s kojega se pruža lijep panoramski pogled na Karlovac, a zatim su svi zajedno, autobusom, posjetili Slatkovodni akvarij Aquatiku.

U kasnim poslijepodnevnim satima sunčanog jesenjeg dana hodočasnici-izletnici vratili su se u Zagreb prepuni lijepih dojmova. Među njima bila je i gđa Marija (78), koja je zahvalila Caritasu i pohvalila vrhunsku organizaciju izleta, u kojemu je bilo vremena za sve - kako za duhovnu okrijepu tako i za druženje s ostalim hodočasnicima te uživanje u ljepotama prirode.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, koji je i sam sudjelovao u troškovima prijevoza te darovao slatkiše i grickalice za hodočasnike, zahvaljuje u ime svojih korisnika svim drugim darovateljima koji su doprinijeli ostvarenju ovog sadržajnog jednodnevnog programa: Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu i rektoru mons. Antunu Senteu, ml. na sudjelovanju u troškovima objeda; darovatelju koji je za troškove hodočašća darovao 1.000 kuna, a želio je javnosti ostati nepoznat; Javnoj ustanovi AQUATIKA - Slatkovodnom akvariju Karlovac, na besplatnim ulaznicama; Pekarnici »Kajzerica« na adresi Ljubljanica 1 u Zagrebu, na pekarskim proizvodima.

-
Na fotografiji dolje: Organizatorice hodočašća Suzana Klarić, voditeljica usluge »Pomoć u kući« i Nevenka Blagojević, voditeljica projekta »Korak za život«, uručile su mons. Senteu Caritasovu zahvalnicu