Caritasova proslava Majčina dana u Velikoj Gorici

7.5.2016. Slika: Caritasova proslava Majčina dana u Velikoj Gorici

Kako bi ojačao suradnju nadbiskupijskog i župnih caritasa, Caritas Zagrebačke nadbiskupije svake godine proslavu Majčina dana organizira u drugoj župi. Ovogodišnju proslavu Caritas je organizirao 7. svibnja u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, a bili su pozvani vjernici iz svih župa Velikogoričko-odranskog dekanata.

Susret, na kojemu se okupilo pedesetak majki i brojna djeca, započeo je misnim slavljem, kojega je u župnoj crkvi predvodio župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec, uz asistenciju đakona Ivana Lukića. Pjevanje je animirao župni zbor mladih »Navještenje«.

U prigodnoj propovijedi župnik Koprivec naglasio je da se na današnji dan želimo zahvaliti svim majkama za njihovu ljubav. »Prve riječi, koje smo izgovarali, bile su: mama i tata. Majke su nas prve učile moliti; one su nas nosile i vodile u crkvu. Koliko dana, mjeseci i godina majčinske brige za svoju djecu? Koliko probdjevenih noći, koliko riječi, koliko molitve, koliko strpljenja... (...) Što majka znači osjećamo tek kada je više nemamo«, zaključio je velečasni Koprivec. Podsjetivši na riječi pape Franje, koji je rekao da bez majki ne samo da ne bi bilo novih vjernika, nego bi vjera izgubila dobar dio svoje jednostavne i duboke topline, sve okupljene je potaknuo da se molitvom utječu Blaženoj Djevici Mariji, da svojim majčinskim zagovorom zaštiti naše obitelji i da našim majkama isprosi dar hrabrosti i odlučnosti. Navevši na kraju i onu krsnu, sinovsku povezanost s majkom Crkvom, propovjednik je uskliknuo: »Nismo siročad!« - tjerajući tom istinom svaku tjeskobu iz duše suvremenog čovjeka.

Program se nastavio uz pjesmu i druženje u župnom pastoralnom centru »Nazaret«, na početku kojega je svim okupljenim majkama njihov dan u ime ravnateljice zagrebačkog Caritasa čestitala gospođa Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada i projekata.

Na završetku susreta susreta svaka majka je dobila vrećicu s prigodnim darovima, a mogla je izabrati i više raznovrsnih sadnica sobnog i vrtnog cvijeća, koje su im dijelile volonterke zagrebačkog Caritasa (gospođe Sanela i Mirjana, na fotografiji dolje).

Osim župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici i župniku vlč. Norbertu Ivanu Koprivcu, zagrebački Caritas na donacijama za potrebe ovog susreta zahvaljuje: tvrtki Limik-Prom d.o.o. iz Gorice Svetojanske, OPG-u Benjamin Macenić iz Mraclina, te tvrtkama Naturprodukt d.o.o. Hrvatska i Akta d.o.o. iz Zagreba.