CARITAS POMAŽE STARIJIM I NEMOĆNIM ZAGREPČANIMA

6.7.2018. Slika: CARITAS POMAŽE STARIJIM I NEMOĆNIM ZAGREPČANIMA

Zagrebački Caritas i ovoga ljeta nastavlja s akcijom uređivanja stanova starijih građana slabijeg materijalnog stanja, koju provodi već niz godina uz pomoć volontera i darovatelja



Uz pomoć jednog volontera i donaciju boje od župe Sv. Ivana Boska u Podsusedu, tijekom mjeseca lipnja obojan je stambeni prostor sedamdesetčetverogodišnje (74) korisnice koja živi u prizemlju trošne starinske kuće na strmim obroncima Sljemena u zapadnom dijelu grada Zagreba - doznajemo od Suzane Klarić, koordinatorice akcije i voditeljice projekta »Pomoć u kući« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Osim bojanja, Caritas je ovoj bolesnoj starici popravio stepenice do dvorišta, zamijenio dotrajali kauč, dao posteljinu i tepihe za derutni drveni pod. U tijeku je nabava novoga štednjaka, umjesto staroga koji se počeo raspadati.

Suprug joj je već davno umro, a sin jedinac, za kojega kaže da joj je bio sve u životu, umro je prije nekoliko mjeseci pa joj je samački život dvostruko teži. Boluje od osteoporoze, slabovidna je, bole je kralježnica i koljena, bez slušnog aparata ne čuje. Iako se kreće vrlo teško i to uz pomoć štaka, povremeno mora ići strmim stepenicama do susjedova dvorišta po čistu vodu za piće. No često joj je i susjed donese pa usput obavi i neke sitne kućne popravke. Tople vode već neko vrijeme nema jer joj se stari bojler pokvario.

Kako doznajemo od voditeljice Caritasa župe Sv. Ivana Boska Marijane Jambrišak-Račić, ovoj nemoćnoj starici nekoliko puta godišnje pomaže donacijama u naravi i župna zajednica, a korisnica je nadbiskupijskoga Caritasa od 2010. godine. Trenutno je dvaput tjedno posjećuje i pomaže joj gospođa Vesna, koju je Caritasa Zagrebačke nadbiskupije zaposlio kroz program javnih radova za angažiranje žena u lokalnoj zajednici »Zaželi«, što ga provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.


CARITAS POZIVA VOLONTERE U AKCIJU ZA UREĐENJE STANOVA

Caritasova akcija uređenja stanova starijih sugrađana slabijeg materijalnog stanja se nastavlja. U planu je bojanje još devet stanova. Caritas unaprijed zahvaljuje za donacije u tu svrhu - bilo u materijalu (boje, kistovi, valjci... ) bilo u novcu, te poziva na sudjelovanje u akciji sve one koji bi se željeli volonterski uključiti.

KONTAKT ZA DAROVATELJE

Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
Suzana Klarić, voditeljica Projekta »Pomoć u kući«
Nikole Tavelića 30, Zagreb
M - 099 62 90 387; T - (01) 30 16 275
E - sklaric@czn.hr


KONTAKT ZA VOLONTERE

Daniela Bukvić, mag. act. soc.
koordinatorica volontera
E - dbukvic@czn.hr
M - 099 262 04 70






P O V E Z A N E   V I J E S T I

21. 6. 2017.
WIENER OSIGURANJE UNOSI BOJE I NADU U ŽIVOTE POTREBITIH
http://www.czn.hr/vijesti/wiener-osiguranje-unosi-boje-i-nadu-u-zivote-potrebitih

20. 4. 2016.
DONACIJA BOJA ZA CARITASOVE KORISNIKE
http://www.czn.hr/vijesti/donacija-boja-za-caritasove-korisnike

2. 3. 2016.
ZBOG CARITASA I DOBRIH LJUDI NE BOJI SE ŽIVOTA
http://www.czn.hr/vijesti/zbog-caritasa-i-dobrih-ljudi-ne-boji-se-zivota

8. 7. 2013.
BOJANJE STANA UMIROVLJENICIMA
http://www.czn.hr/vijesti/bojanje-stana-umirovljenicima