CARITAS NA 13. GERONTOLOŠKOM TULUMU

30.9.2016. Slika: CARITAS NA 13. GERONTOLOŠKOM TULUMU

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana starijih osoba, na zagrebačkom Zrinjevcu 30. rujna održan je 13. gerontološki tulum na kojemu su se građani mogli upoznati s radom tridesetak različitih udruga i ustanova za treću životnu dob te ustanova, organizacija i tvrtki koje za istu nude razne usluge i proizvode. Među njima je svoje usluge predstavio i zagrebački Caritas.

Osim razgledavanja štandova, posjetitelji Tuluma mogli su uživati i u prigodnom kulturno-zabavnom programu, koji se odvijao u i ispred Glazbenog paviljona. Program je započeo u 10 sati nastupom Plesne grupe »Supergrannies i Atomic dance factory« Projekta gerontološki centar Doma za starije osobe »Sveti Josip«, poslije koje je uslijedilo još dvadeset i osam nastupa, uglavnom skupina. Među izvođačima je, kao posebna gošća, nastupila i pjevačica Zdneka Kovačiček. Program, koji je završio oko 13 sati podjelom nagrada izvođačima po izboru žirija, vodila je Karmela Vukov-Colić.



Točno u podne sudionicima i posjetiteljima obratio se gradonačelnik Milan Bandić nazvavši međunarondni dan starijih osoba međunarodnim danom najmudrije generacije naših sugrađana. Zahvalio im je na svemu onome što su kroz svoj radni vijek učinili, na ovom današnjem prekrasnom događanju i što će svojim savjetima, dobrotom, ljubavlju, pozitivnom strašću i emocijama prema ovom našem najljepšem gradu učiniti ubuduće, zajedno. Na koncu im je poželio puno zdravlja.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije na svojem štandu nudio je ručne radove korisnika, mjerenje tlaka i šećera u krvi - što je iskoristilo više od 150 građana - te promidžbene materijale o širokoj lepezi svojih usluga - među kojima je i Projekt »Pomoć u kući« čiji korisnici su većinom osobe u dobi od sedamdeset i više godina.

»Ovim projektom zagrebački Caritas pomaže da se starije osobe dulje zadrže u svom domu na koji su navikli i koji im je najprirodnije okruženje i uvijek bolje rješenje od institucionalnog smještaja«, istaknula je Suzana Klarić, voditeljica Projekta.

U okviru Projekta »Pomoć u kući« korisnike se posjećuje dva puta tjedno, po dva sata ili po dogovoru s korisnikom. Korisnicima se pružaju usluge čišćenje kućanstva, pranje i glačanje rublja, pomoć oko osobne higijene, odlazak u kupovinu, ambulantu, na groblje; prati ih se u šetnju, do liječnika; pruža im se usluga mjerenja tlaka i šećera u krvi, pomaže im se kod manjih kućanskih popravaka i drugo prema potrebi. Osim toga pruža im se pomoć u naravi (hrani, odjeći, obući, pokrivačima, higijenskim potrepštinama, pelenama za odrasle), te pomaže u nabavi lijekova i sanitetskog materijala.

U projektu Caritas surađuje s djelatnicima centarâ za socijalnu skrb, terenskim sestrama iz domova zdravlja, mjesnim odborima, župnim uredima, župnim caritasima i srodnim udrugama.


K O N T A K T

Suzana Klarić, voditeljica Projekta »Pomoć u kući«
Caritas Zagrebačke nadbiskupije - Područni ured Selska
Selska cesta 165, 10110 Zagreb
T - 01 / 30 16 275 (ured); 01 / 36 36 123 (centrala)
M - 098 98 40 592
E - sklaric@czn.hr