BRINIMO O ZDRAVLJU!

16.2.2018. Slika: BRINIMO O ZDRAVLJU!

Povodom blagdana Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika 11. veljače Caritas župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu već treću godinu zaredom organizira akciju mjerenja tlaka i šećera te mogućnost razgovora s medicinskim osobljem. Ove godine cijeli tjedan posvećen je brizi o zdravlju.

U nedjelju 11. veljače, nakon misnoga slavlja u župnoj crkvi, učenici Srednje medicinske škole Vrapče: Ena Matijević, Mihael Ivanišević, Karlo Ložnjak, Philip Carek i Nikola Škalić u vodstvu s profesoricom i medicinskom sestrom Višnjom Vičić Hudorović održali su predavanje »Masaža za život« te pokazali kako izgleda masaža pri srčanom udaru. Tom prilikom svi prisutni župljani imali su priliku i sami na lutkama osjetiti kako to izgleda, pa su i isprobali - i veliki i maleni! Bilo je to jako vrijedno iskustvo jer kod iznenadnog srčanog zastoja, brza intervencija i masaža srca daju dvostruku ili trostruku šansu za preživljanjem.

Nadalje, u četvrtak 15. veljače, nakon misnog slavlja, organizirana je akcija mjerenja tlaka i šećera te savjetovanje s medicinskim osobljem. U aktivnosti sudjelovale su patronažne sestre Marijana Štefinec i Martina Dizdar iz Doma zdravlja u Sesvetama te se stavilea na raspolaganje i pomoć u budućnosti. Akcija je bila vrijedna svim župljanima jer osim što su provjerili tlak i šećer, mogli su i porazgovarati te upitati za savjet ali bilo je i korisno osnovnoškolcima iz Soblinca koji su također došli na akciju jer nešto su i naučili.

Ljekarna Jagatić iz župe pomogla je donacijom sveg potrebnog pribora za mjerenje šećera i stavili su nam se na raspolaganje i podršku u budućnosti. Oktal Pharma darovala je časopis »Vaše zdravlje« pa su župljani mogli ponijeti časopise i saznati dodatne informacije te se educirati o raznim temama koje se tiču brige o zdravlju. Svima njima Caritas župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu zahvaljuje na podršci.

Odgovorno ponašanje i briga o zdravlju važni su. Zato članove ŽC Soblinec veseli da su i ove godine uspješno realizirali ovu akciju, a već planiraju sljedeću - besplatan mamografski pregled za žene.


Vlatka Burić