BLAGOSLOVLJEN KAMEN TEMELJAC CARITASOVA DOMA ZA MLADE BEZ RODITELJSKE SKRBI I ZA SIROMAŠNE STUDENTE

12.9.2017. Slika: BLAGOSLOVLJEN KAMEN TEMELJAC CARITASOVA DOMA ZA MLADE BEZ RODITELJSKE SKRBI I ZA SIROMAŠNE STUDENTE

Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski blagoslovio je 12. rujna kamen temeljac i gradilište Doma za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente, koji gradi Caritas Zagrebačke nadbiskupije u Selskoj cesti 165 u Zagrebu

Uz brojne goste i darovatelje, blagoslovu su nazočili: izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margetić Urlić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković Bagić, predstavnici Hrvatskog sabora te brojni predstavnici drugih institucija.

Govoreći o teškoćama mladih bez roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove s. Jelena Lončar iznijela je razloge zašto se Caritas početkom 2015. godine, uz inicijalnu podršku Privredne banke Zagreb te zahvaljujući svesrdnoj potpori i blagoslovu kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, odlučio na temeljima dotrajale Caritasove zgrade na Selskoj cesti, izgraditi dom za mlade te im, nakon izlaska iz dječjih domova, omogućiti da život imaju: »Prateći godinama njihovo odrastanje i osamostaljivanje te gledajući nesnalaženje mnogih kad se nađu bez posla i smještaja, bez podrške obitelji i društva, kada moraju samostalno krenuti u svijet, postajali smo sve više svjesni da im je potrebno pomoći u tom važnom trenutku, koji znači novu prekretnicu u njihovu i tako ranjenom životu. Ta misao iznjedrila je ideju o izgradnji objekta u kojem će upravo takvi mladi moći boraviti izvjesno vrijeme, dok ne nađu posao i trajnije stambeno rješenje«, istaknula je s. Jelena zahvalivši za podršku u provedbi projekta svima koji su se na bilo koji način uključili.

Prije samog blagoslova održana je služba riječi - čitanja svetopisamskih tekstova i molitva vjernika - u kojima su sudjelovali zaposlenici te bivši i sadašnji korisnici Caritasa, a Pomoćni biskup zagrebački održao je prigodnu homiliju.

U svojoj propovijedi mons. Mijo Gorski istaknuo je slijedeće: »Ovim djelom Caritas Zagrebačke nadbiskupije čini novi iskorak u brizi za potrebite. Od skrbi za trudnice, djecu, mlade majke, starije i bolesne osobe, siromašne vjernike, svoje poslanje širi na mlade koji su ostali bez roditeljske skrbi i za siromašne studente. Kršćanska ljubav tako u ovom vremenu prepoznaje novu potrebu pružiti priliku mladim ljudima kojima je potrebna pomoć i podrška. Često slušamo kako smo svi jednaki. Nažalost, to nije istina. Nismo. Nemamo svi iste uvjete i nemamo svi iste mogućnosti. To su osobito iskusili mladi za koje se ovaj dom gradi jer su ostavljeni u svijetu bez roditeljske brige ili su iz obitelji koja im zbog slabog imovinskog stanja ne može osigurati uvjete razvoja. Pružiti priliku mladim ljudima da se ne izgube, da ne propadnu, pružiti im dom i sigurnost dok ne stanu na svoje noge, kao što je tu šansu pružao Isus, znači činiti djela Evanđelja. Na ovaj način Crkva želi pružiti potporu mladim ljudima da se ovdje razviju, ovdje stasaju, ovdje nađu posao i osnuju ovdje svoju obitelj, da ovdje u Hrvatskoj izgrađuju svoju Crkvu i svoju Domovinu«.



Poslije službe rječi tekst Povelje pročitao je mons. Stjepan Večković, kancelar Zagrebačke nadbiskupije, a zatim je uslijedio blagoslov gradilišta nakon kojega je mons. Gorski, uz asistenciju mons. Jurja Jerneića, predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, položio Povelju u betonsku ploču prizemlja zgrade.



UKLJUČITE SE U GRADNJU CARITASOVA OBJEKTA ZA MLADE!

Očekuje se da će gradnja objekta, koja je počela u lipnju ove godine, biti završena u jesen 2018. godine, kada bi trebala primiti i prve korisnike. Mladima će se osigurati smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima dok će u prizemlju će biti ured za socijalnu službu koji će im biti podrška u procesu prelaska u samostalni život te pomoći u posredovanju pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja.

U lipnju ove godine službeno je započela kampanja Da život imaju kojoj je cilj prikupiti potrebna sredstva za dovršetak objekta. Vrijednost radova iznosi 8,7 milijuna kuna. Do sada je osigurano 6 milijuna kuna, a za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 2,7 milijuna kuna. Dio sredstava osigurala je Zagrebačka nadbiskupija, te donatori kao što su Renovabis, Privredna banka Zagreb, gosp. Antun Mikec i VMD grupa, Hrvatska pošta, te brojni pojedinci iz zemlje i inozemstva.

Akcija Da život imaju odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije. U sklopu akcije, 14. listopada ove godine, u studiju HRT-a održat će se i veliki humanitarni koncert gdje će nastupiti Jazz orkestar HRT-a i mladi pjevači. Istodobno, u call centru predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kao i druge osobe iz političkog i javnog života, javljat će se na pozive građana na humanitarni broj telefona 060-9001.

Caritas još jednom poziva sve da se prema mogućnostima uključe u humanitarnu akciju. Pomoći se može uplatom putem interneta http://www.czn.hr/donacije-online ili na račun Privredne banke Zagreb IBAN HR1423400091110343166 poziv na broj 07015 ili pozivom na humanitarni telefon 060-9001.