ALKOHOL, KLADIONICE I INTERNET - OPASNE OVISNOSTI

23.9.2016. Slika: ALKOHOL, KLADIONICE I INTERNET - OPASNE OVISNOSTI

Na 2. konferenciji Prevencije ovisnosti: alkoholizam, ovisnost o drogama i novije ovisnosti u organizaciji Društva za socijalnu podršku Caritas Zagrebačke nadbiskupije predstavio je iskustva rada s ovisnicima o kocki u okviru Obiteljskog savjetovališta.

Konferencija je organizirana u okviru projekta: Hvala, ne! Ovisnosti o alkoholu, drogi, internetu, kocki i klađenju koji se provodi na području četiriju županija. Cilj konferencije bio je povećati znanja stručnjaka o prevenciji ovisnosti o alkoholizmu, ovisnosti o drogi kao i novijim ovisnostima koja uključuju ovisnost o kocki, klađenju i nekontroliranom korištenju Interneta. Najavljujući izlaganje Ane Štimac, voditeljice Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predsjednica Društva za socijalnu podršku Katarina Radat istaknula je njezinih trideset godina vođenja klubova liječenih alkoholičara.

Kroz dvadesetminutnu prezentaciju voditeljica Štimac upoznala je slušatelje s radom Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije otvorenog 2010. godine. Savjetovalište u prosjeku godišnje ima oko 450 klijenata s kojima odradi oko 1 606 tretmana - kroz individualno, partnersko, obiteljsko i grupno savjetovanje. Grupa ovisnika o kocki i alkoholu GOK djeluje od lipnja 2011. godine, sastaje se jednom tjedno, a radi uz stručnog djelatnika i pomagače - dugogodišnje apstinente od alkohola. Proteklih godina kroz grupu je prošlo 18 ovisnika o kocki i 29 ovisnika o alkoholu, a u tretman su bili uključeni i članovi obitelji. Prema posljednjim informacijama, od 18 ovisnika o kocki 8 ih apstinira.

Gospođa Štimac je tijekom izlaganja istaknula kako je »ovisnost o kocki ozbiljna bolest čijem širenju doprinose povoljni uvjeti u našoj sredini zbog dostupnosti kockarnica i igara na sreću kao i 'povoljna' obiteljska atmosfera zbog brojnih trauma i problema unutar obitelji«, te je ukazala na nužnost dvaju oblika prevencije. U primarnoj prevenciji potrebno je jačati kvalitetu obiteljskih odnosa, što uključuje: pojačavati senzibilnost za kvalitetu obiteljskih odnosa od vrtića, te poučavati roditelje roditeljskim vještinama kroz programe koji bi bili financijski i vremenski dostupni, tj. besplatni i organizirani nakon radnog vremena kako bi ih i zaposleni mogli konzumirati. Ulaganja u ovakve programe pokazala bi se višestruko isplativijima jer su posljedice štetnosti i troškovi liječenja ovisnosti znatno skuplji. Kao oblik sekundarne prevencije smatra potrebnim osnivati besplatne grupe samopomoći ili savjetovališta za ovisnike o kocki i njihove obitelji na lokalnoj razini. Tu bi mogli poslužiti i sadašnji klubovi liječenih alkoholičara uz dodatnu edukaciju stručnih djelatnika o kocki. Voditeljica Obiteljskog savjetovališta zagrebačkog Caritasa također smatra da bi stručna javnost pojačanim informiranjem o štetnosti kockanja trebala senzibilizirati i potaknuti zakonodavca da se smanji dostupnost kockarnica.

Drugoga dana Konferencije prezentaciju je imao vježbenik u Caritasovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na Trešnjevci Teodor Sabolić, doktorand pri Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu. On je prezentirao rezultate istraživanja na temu »Kockanje, rizična ponašanja i slobodno vrijeme adolescenata« kojeg je proveo zajedno s kolegicom Anom Rukavinom, studenticom diplomskog studija socijalne politike, a za koju su rad u akademskoj godini 2014./2015. dobili Rektorovu nagradu.

U nazočnosti oko sto šezdeset sudionika dvodnevnu konferenciju održanu u Europskom domu Zagreb 21. rujna svečano je otvorio pokrovitelj Konferencije predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, koji je istaknuo veliki problem ovisnosti među mladima u Zagrebu te najavio da će podržati osnivanje savjetovališta u svakoj gradskoj čevrti, što vidi kao izuzetno potrebno.

Pozdravne govore održali su: zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin i predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Nino Žganec.