Akcija za izgradnju doma za mlade - smještaj za 31 osobu

14.10.2017. Slika: Akcija za izgradnju doma za mlade - smještaj za 31 osobu

»TEMA DANA«, 14. listopada 2017. - U HRT-ovoj emisiji »Tema dana« tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg iznio je statističke podatke koji govore o opravdanosti gradnje Kuće za mlade u Selskoj 165 te pojasnio komu je on namijenjen.

Ono što njih čeka je neizvjesnost, neriješeno stambeno pitanje, nedostatak posla, nemogućnost vraćanja u biološku obitelj. Nakon što su bili sigurni u sustavu institucionalne skrbi bilo u domovima ili udomiteljskim obiteljima - odjednom oni više nisu ničija briga. Nitko im ne pomaže i mi smo se osjetili pozvanima da im pružimo potporu i da im omogućimo još jedan period boravka uz ovakvu gestu te da im uz našu stručnu službu pomognemo da dođu do zaposlenja, rekao je Erceg.

Prema podacima hrvatske mreže za beskućnike u prihvatilištima je oko 400 korisnika. Od tog broja ih je 15% došlo iz sustava socijalne skrbi, iz domova, udomiteljskih obitelji itd. To nažalost još nije konačan broj jer postoje i oni koji dolaze u sustav socijalne skrbi bilo kao žrtve nasilja, bilo da je riječ o trudnicama s malom djecom i slično, tako da je taj broj još veći, dodaje Erceg.

Izgradnja stambene zgrade u Zagrebu počela je u lipnju. Projekt je vrijedan 8 milijuna i 600.000 kuna.

Caritas je s ovim projektom počeo prije dvije i pol godine. Od tada je prikupljeno nešto više od 6 milijuna kuna, a potrebno je još nešto malo više od 2 i pol milijuna kuna, kazao je Erceg.

Cilj večerašnjeg koncerta je da dođemo do oko milijun kuna. U tom smislu potrebno je oko 150.000 poziva na humanitarni telefon jer smo do sinoć ostvarili već oko 40-50 tisuća poziva na taj broj. Nadam se da ćemo i ovaj cilj ostvariti zahvaljujući svima onima koji će pokazati empatiju i solidarnost. U tu zgradu moći će se smjestiti 31 osoba. Taj objekt, kako smo ga nazvali "Kuća za mlade, namijenjen je za mlade iz svih domova socijalne skrbi, pa čak i udomiteljskih obitelji, kojima se nakon punoljetnosti prekida smještaj s područja cijele RH, izjavio je između ostalog tajnik Caritasa zagrebačke nadbiskupije.


https://youtu.be/5h9chZLDRKw


Izvor: vijesti.hrt.hr