ADVENTSKO I BOŽIĆNO VRIJEME U KUĆI EMAUS

11.1.2019. Slika: ADVENTSKO I BOŽIĆNO VRIJEME U KUĆI EMAUS

Kratak pregled zbivanja u Kući Emaus tijekom adventskog i božićnog vremena


Pripreme za Božić u Kući »Emaus« u kojoj je smješteno 13-ero korisnika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta započele su već tijekom studenog. Korisnici su uz pomoć odgajatelja izrađivali božićne čestitke kojima su donatorima, volonterima, suradnicima (CZSS, školama, zdrastvenim ustanovama) čestitali Božić i Novu godinu. Također su izrađivali i adventske vijence te božićne ukrase koje su uz pomoć volonterke Marije Ćurković Presečan prodavali. Od prikupljenog novca organiziran je zajednički odlazak u kino, a od ostatka novaca kupit će se perilica posuđa.

S prvom Adventskom nedjeljom svaki od korisnika i djelatnika dobio je svog 'anđela'  kojemu se tijekom adventa trebao više posvetiti te za njega moliti.

U subotu 1. prosinca djeca su išla u božićni shopping u organizaciji donatorica Željke i Lane (u ime TEHNO-MAG-a).

U pratnji bogoslova Krune i Krune korisnici su 7. prosinca posjetili Advent u Zagrebu dok su djelatnici Kuće za to vrijeme organizirali božićno druženje djelatnika.

Idući dan, 8. prosinca, zahvaljujući gosp. Tomislavu Joviću korisnici su posjetili KRAŠ te uživali u Kraševoj Slatkoj bajci.

Dana 13. prosinca organizirano je druženje korisnika i nogometaša NK Ivanja Reka koji su tom prilikom darivali korisnike slatkim poklon paketima.

S malim zakašnjenjem, 16. prosinca, Kuću je posjetio i sv. Nikola.

Dana 17. prosinca u Kući je organizirano predbožićno druženje Božić prije Božića. Tom prilikom oko blagdanskog stola kojeg su napunile vrijedne teta Niki i teta Janja okupili su se trenutačni korisnici, stari korisnici, volonteri, donatori i djelatnici Kuće. Djeca su tom prilikom pripremila kratki skeč o Božiću a svi su darivali 'anđele'  koje su dobili na početku adventa.

Tijekom Dana donatora, 18. i 19. prosinca, korisnike su posjetile predstavnice HPB-a i Erste banke te već tradicionalno darivale djecu po njihovim željama.

U prosincu 2018. na kući su zamijenjeni svi prozori. Sredstva za ovu investiciju osiguralo je Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava. Predstavnici Vijeća posjetili su Kuću 21. prosinca te obećali zamijeniti i unutarnju stolariju. Zajednica žena HDZ-a Gornja Dubrava predvođena gđom. Nadom Mednolučanin tom prilikom počastila je korisnike ručkom.

Zimski školski praznici počeli su 21. prosinca. Dio djece išao je u svoje obitelji a dio ih je ostao. Njima su se pridružila djeca iz Kuće Trešnjevka.

Dana 29. prosinca zahvaljujući Vijeću Gradske četvrti Gornja Dubrava korisnici su se zabavljali na Ledenoj bajci u Dubravi te klizali na klizalištu na Klaki.

Za djecu koja su tijekom praznika ostala u Kući organiziran je i doček Nove godine. U pratnji odgajateljice Željke na Adventu u Zagrebu počastili su se sokom, čajem te kobasicama, prošetali predivno uređenim gradom, fotografirali se na atraktivnim lokacijama. Ponoć su zajedniki, uz dječji šampanjac, dočekali u Kući.

Od 7. do 11. siječnja 14 korisnika Kuća Emaus i Trešnjevka u pratnji troje odgajatelja i kuharice boravila su u Caritasovoj kući za odmor na Kaljama. Napunjenih baterija svi skupa kreću u nove školske i radne pobjede.


Sandra Žitković Bunčić