48. hodočašće u Mariju Bistricu

5.6.2016. Slika: 48. hodočašće u Mariju Bistricu

U organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s mons. Zlatkom Korenom, župnikom i rektorom svetišta u Mariji Bistrici na 48. hodočašću bolesnih, starijih i nemoćnih, kao i medicinskog osoblja grada Zagreba u nacionalno svetište u Mariji Bistrici 4. lipnja 2016. godine okupilo se oko tri tisuće hodočasnika.

Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Dragutin Goričanec, duhovnik pri Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama. Zajedno s njim svetu misu služila su još sedmorica svećenika. Među suslaviteljima je bio i rektor bistričkog svetišta mons. Zlatko Koren.

Velečasni Goričanec u svojoj je propovijedi govorio o poslanju bolesnika i osoba s invaliditetom kojega im Bog daje u obitelji, Crkvi i svijetu. No, temelj toga poslanja je vjera. Za primjer takve vjere iznio je iskustvo svoje majke, koja je s malo zemlje i puno vjere u dobroga Boga, bez muža, podigla troje djece, a uz to je i drugima pomagala. Budući da je nemoguće izabrati život bez križa, kao i vrstu križa, čovjeku preostaje jedino izabrati hoće li ga nositi s Bogom ili bez Boga. Prema primjeru kojega je ispričao vlč. Goričanca, osobe s invaliditetom koje prihvate svoja ograničenja i duhovno ih sjedinjuju s Kristovim patnjama, u stanju su mijenjati sredinu u kojoj žive. Tako su dvije osobe s invaliditetom uspjele izmijeniti mentalitet jedne župe u kojoj je živio i stvoriti zdravu jezgru župne zajednice. Zahvaljujući njima drugi vjernici, pa i oni izvan župe, naučili su konkretno što je to ljubav. Sve koji se skrbe za nemoćne i bolesne u obiteljima i zdravstvenim ustanovama na završetku homilije potaknuo je da u tome ustraju, uskliknuvši: »Nemojmo se bojati istrošiti za bližnje!«

Tijekom misnoga slavlja bio je podijeljen i sakrament bolesničkog pomazanja.

U prigodnoj izjavi povodom Bolesničkog hodočašća, mons. Koren istaknuo je osobito velik broj ispovijedi hodočasnika, kojima je na raspolaganju bilo petnaest svećenika. Također je napomenuo je da je Svetište ovom prilikom duhovnu ponudu obogatilo s dvije pobožnosti križnoga puta - za one u većoj snazi jedna je bila na bistričkoj Kalvariji, a za one nemoćnije druga je bila u cintoru crkve Majke Božje Bistričke. U bistričkoj bazilici zatim je održano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je završeno svečanim blagoslovom hodočasnika i drugih nazočnih vjernika.


Hodošašću su se osim župa grada Zagreba priključile i druge župe Zagrebačke nadbiskupije i susjednih biskupija: Sv. Ivan Krstitelj, Koprivnički Ivanec; Uznesenja Bl. Djevice Marije, Močile; Sv. Leopold B. Mandić, Koprivnica; Sv. Antun Pad., Koprivnica; Sv. Nikola biskup, Koprivnica; Sv. Marija Magdalena, Kneginec Gornji; Sv. Josip Radnik, Klinča Selo - Zdenčina; Sv. Katarina, Hlebine; Sv. Marko evanđelist, Sigetec; Majka Sedam Žalosti Bl. Djevice Marije i Sv. Križa, Kotoriba; župa Rođenja Bl. Djevice Marije, Drnje; Sv. Petar i Pavao, Peteranec; Sv. Juraj, Sv. Juraj u Trnju; Presveto Trojstvo, Zagreb - Prečko; Sv. Mihael, Zagreb - Dubrava. Od ustanova i udruga sudjelovali su: Udruga umirivljenika »Borongaj - Lugovi«, Zagreb; Savez udruga osoba s invaliditetom Grada Siska (SUOI); Centar za rehabilitaciju »Stančić«; Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Dom za starije i nemoćne osobe »Sv. Kamilo de Lellis« u Vrbovcu Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Prijevoz do svetišta Majke Božje Bistričke i povratak u Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je u suradnji s Humanitarnom udrugom za osmišljavanje života invalidima »Job«.




Među Caritasovim hodočasnicima bio je i gospodin Stanislav iz Doma umirovljenika »Slavoljub Penkala« na Trešnjevci. U dom je došao je '91. godine kao prognanik iz Lipika, gdje je živio od poljoprivrede. Na odlasku iz Gospina svetišta, unatoč velikom hedikepu, nije mogao skriti radost i zahvalnost zbog sudjelovanja na hodočašću.



P O V E Z A N E   V I J E S T I

Hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja
- subota 6. lipnja 2015. godine
http://www.czn.hr/Vijesti/CijelaVijest.aspx?VijestID=1314

Marija je majka koja ne zaboravlja svoju djecu
- subota 7. lipnja 2014. godine
http://www.czn.hr/Vijesti/CijelaVijest.aspx?VijestID=1158