45. bolesničko hodočašće

8.6.2013. Slika: 45. bolesničko hodočašće

U organizaciji Caritasa i rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena, bistričkog župnika, na spomendan Bezgrešnog Srca Blažene Djevice Marije 8. lipnja održano je 45. hodočašće bolesnih, starih i nemoćnih osoba te medicinskog osoblja grada Zagreba na kojemu se okupilo oko četiri tisuće vjernika.

Uoči svete mise održane u crkvi na otvorenom, mons. Koren zaželio je dobrodošlicu hodočasnicima iz brojnih župa, udruga i ustanova od kojih su neki došli i izvan Zagrebačke nadbiskupije, navevši sljedeće skupine: župa Marije Magdalene, Kneginec; sv. Josipa Radnika, Klinča Sela - Zdenčina; sv. Franje Ksaverskoga, Kozarevec; Majke Božje Snježne, Trnovec; sisačke župe: Pohoda Bl. Djevice Marije i Uzvišenja Svetog Križa; Caritas župe Prelog; umirovljenici župe sv. Jurja u Trnju; zagrebačke župe: Presvetog Trojstva iz Prečkog, sv. Leopolda i sv. Mihaela iz Dubrava, sv. Marije na Dolcu; skupina mladih koji su pješice došli iz župe sv. Leoplda, Voltino-Ljubljanica; skupine zagrebačkih umirovljenika: Podružnica Vukomerec, Udruga umirovljenika Šestine, Podružnica Poljanice - Dubrava; hodočasnici iz Vrbovca te skupina korisnika i osoblja iz tamošnje Caritasove Kuće za starije i nemoćne osobe »Sv. Kamilo de Lellis«; korisnici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije; Humanitarna udruga »Job«; korisnici Doma za starije i bolesne iz Petrijanca i Centra Stančić.

Euharistijsko slavlje koje je započelo u 11 sati uz koncelebraciju osam svećenika predvodio je isusovac p. Niko Bilić, profesor Svetoga pisma.

Pater Bilić, pozdravljajući okupljeno mnoštvo na početku homilije, svećenike je nazvao 'liječnicima duša i zastupnicima Majčinskoga Srca'. Liječnicima i medicinskom osoblju naglasio je da su došli na 'jedini izvor okrjepe i nove snage za sveti i plemeniti posao ljubavi' koji rade. Najveći pozdrav uputio je bolesnicima 'čije trpljenje je slika Božje ljubavi'. Zatim je, opisao oznake Marijina Srca, prateći njezin život kroz evanđeoska izvješća.

»Marijino Srce je čisto, ali nije prazno!«, uskliknuo je, te je naglasio, osvrćući se na skoro priključivanje Hrvatske Europskoj uniji: »Europskoj uniji, koja se nastoji organizirati ljudskim snagama, moramo donijeti srce, Majčinsko Srce, Duh i unutarnji život, strpljivo podnošenje trpljenja i boli koje su uvijek dio našega života. Zato ste nam vi dragi bolesnici i patnici, učitelji, oslonac i putokaz prema naprijed. Vaša bol i trpljenje poziv su staroj Europi: 'Otkrij, Europo, odakle te tvoje zvjezdice na plavome stijegu! Vrati se na svoj izvor!'«  

Predstavljajući krjeposti koje krase Marijino Srce najviše je istaknuo mudrost: »Marija je u svome Srcu promišljala sve događaje iz Isusova života. Tako je otkrivala njihovo značenje i pronalazila duhovnu hranu.« Napomenuo je da na isti način od čuvanja evanđeoskog spomena u srcu do danas živi Crkva, čuvajući spomen na oltaru, čineći ono što je naredio Spasitelj ljudskog roda.

»Marijino mudro Srce u Kani Galilejskoj upućuje sluge: 'Što god vam kaže učinite', a to su riječi koje je faraon uputio gladnom svijetu predstavljajući mudroga Josipa. U velikoj nevolji i gladi dolazi spasenje! Tako postupa Blažena Djevica Marija! Ona prepoznaje gdje se krije spas čovjeku u nevolji«, naglasio je profesor Svetoga pisma, koji je ujedno naglasio i poniznost Marijina Srca očitovanu kod Navještenja: »Marija pita: 'Kako će to biti?' Otvorena je za budućnost. Traži Božji odgovor. Ne uzdaje se toliko u samu sebe.«

Na kraju, Marijino Srce predstavio je kao Srce mučenice, koja je upoznala ljudsku bol od Navještenja i Josipove sumnje, preko Herodove prijetnje novorođenom Djetetu, zatim trodnevnog Isusovog nestanka … »Majka koja prolazi muku bit će sposobna stajati pod križem, križem koji od Kristove muke više nije prokletstvo.«

Profesor Bilić zaključio je homiliju pozivom na svjedočenje Kristove svakidašnje spasenjske prisutnosti među nama u slavlju svete mise: »Danas smo na pravome mjestu da počnemo gledati još jednom na sebe i na ovaj svijet - na sve što se događa u velikoj Zajednici u koju ulazimo - Marijinim očima. Počnimo razumijevati njezinim Srcem (…) Ona jest Majka s mučeničkim Srcem zato što je prava svjedokinja. Tako se vraćamo na izvorno značenje te riječi - biti mučenik može onaj koji je vlastitim rukama opipao, koji je vlastim očima vidio, koji je svojim ušima poslušao i zna tajnu Kristova života. Zato vas i ovaj put pozivam: Budite svjedoci onoga što se zbiva na našemu oltaru! Hvala vam što još jednom, po tko zna koji put u životu, svoju bol, svoje trpljenje pridružujete Kristovoj boli. U tome je ljubav i mudrost Majčinskoga Bezgrešnoga Srca! To je put u proslavu zajedno s Kristom, našim Spasiteljem.«

Dodatak :: SNIMKA HOMILIJE - ustupila Radio Marija Bistrica

Prije svete mise hodočasnici su imali priliku za sakrament pomirenja, a tijekom svete mise za sakrament bolesničkog pomazanja.

Poslijepodne u 14 sati u cintoru bistričkog svetišta održana je pobožnost križnoga puta, nakon koje je podijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U suradnji s Humanitarnom neprofitnom udrugom za osmišljavanje života osobama s posebnim potrebama »Job«, Caritas je organizirao prijevoz za četrdesetak hodočasnika među kojima je bilo i nekoliko volontera koji su pomagali osobama s invaliditetom.

Dodatak :: Caritasov FOTO-ALBUM s 45. bolesničkog hodočašća